Međunarodni projekt “Čarobna interkulturalna mreža prijateljstva”

Svijet je veliki. Prostire se na 7 kontinenata. Neki od nas nikada ne otputuju u drugu državu, a kamoli na drugi kontinet. Pa ipak, sad postoji internet i prilika da naučimo više jedni o drugima i srušimo predrasude o drugim nacijama i narodima. Multiperspektivni karakter interkulturalnog obrazovanja istaknut je u specifičnim ciljevima kroz „četiri stuba obrazovanja“ koje je identifikovala Međunarodna komisija za obrazovanje za 21. vijek:

  • Učiti da znam
  • Učiti da radim
  • Učiti da živim zajedno sa drugima
  • Učiti da budem razvijenija ličnost

Profesorice OŠ “Harmani I” u Bihaću Rasema Delić i Alma Salihodžić, svjesne značaja interkulturalnog obrazovanja su sa svojim učenicima od 24.10.2018. god. kroz 9 sedmičnih zadataka, učestvovale u međunarodnom projektu “Čarobna interkulturalna mreža prijateljstva” autorice Željane Radojičić Lukić, učiteljice iz Srbije, koja je 2017.godine bila nominovana među 50 najboljih učitelja svijeta. Zajedno sa učesnicima iz više od 30 zemalja svijeta su kroz različite sedmične zadatke učili jedni o drugima.

Osnovni cilj projekta je osnažiti učenike u sferi interkulturalnosti, povezati djecu pripadnike različitih naroda širom svijeta putem vršnjačkog učenja o drugim narodima, njihovim zemljama i kulturama. Jedan od ciljeva projekta je i ostvarivanje četvrtog cilja od 17 razvojnih ciljeva UN-a: Kvalitetno obrazovanje.

Njihovo čarobno interkulturalno putovanje i stvaranje mreže prijateljstva pogledajte u video zapisima koji prikazuju dio svih aktivnosti tokom trajanja ovog projekta.

https://animoto.com/play/8U61s6LanxZXYrYxz1thDQ

https://www.facebook.com/132470410679737/videos/400933953982939/

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.