ICNL objavljuje Poziv za projekte za suzbijanje nasilja na internetu nad braniteljima/icama ljudskih prava

Rok za prijavu: 30. jun 2020. godine

Međunarodni centar za neprofitno pravo objavio je poziv za podnošenje prijedloga kako bi se osiguralo da žene braniteljice ljudskih prava mogu slobodno djelovati u mrežnim prostorima.

Ova inicijativa dio je šire strategije za reagiranje na internetske kampanje rodno zasnovanog nasilja i napada protiv braniteljica ženskih ljudskih prava, uključujući organizacije koje rade u obrani ženskih prava. ICNL poziva na slanje prijedloga koji:

 • Podižu svijest javnosti o ograničavajućem učinku mrežnog rodno zasnovanog nasilja na temeljnim slobodama.
 • Identificiraju kolektivne strategije za razvijanje drugačijih narativa i mehanizama za zaštitu branitelja/ica ljudskih prava od napada prema njima.

Ilustrativni primjeri

 • Uključite intersekcijsku analizu kako rodno zasnovano nasilje nad braniteljicama ljudskih prava i feminističkim organizacijama utiče na različite žene na osnovu njihove rase, etničke pripadnosti, invalidnosti, seksualne orijentacije, rodnog identiteta i drugih karakteristika.
 • Posebno se pozabavite kako kampanje napada i internetsko nasilje na rodnoj osnovi predstavljaju direktnu prijetnju osnovnim slobodama udruživanja, okupljanja i/ili izražavanja i ženskom građanskom prostoru.
 • Prijedlozi koji se oslanjaju na međunarodne norme i standarde ljudskih prava, uključujući tematske izvještaje specijalnog izvjestitelja UN-a o pravima na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja, Clement Voule (FoAA u digitalnom dobu) i posebnog izvjestitelja UN-a za nasilje nad ženama, Dubravka Šimonović (internetsko nasilje i nasilje omogućeno informacijskom i komunikacijskom tehnologijom (IKT) nad ženama i djevojkama), kao osnova za zagovaranje / ili informatičke alate za obuku za nacionalnu ili subnacionalnu upotrebu.

Informacije o finansiranju

Iznosi grant sredstava nisu fiksni, ali uspješne aplikacije mogu biti od 10.000 do 25.000 dolara za aplikante iz više zemalja, uključujući i BiH.

Kriteriji podobnosti

Prijave se vrednuju na osnovu sljedećih faktora:

 • Usklađenost sa zahtjevima podobnosti i procedurama prijave;
 • Kvalitet prijedloga, uključujući inovaciju, metodologiju, izvodljivost, značaj učinka i vjerojatnost i mjerljivost uspjeha;
 • Raznolikost odabranih prijedloga sa težinom koja se daje posebno jezičkoj, geografskoj i rodnoj raznolikosti;
 • Predloženi budžet i vrijednost troškova;
 • Demonstrirano iskustvo i stručnost u vezi sa predloženim pitanjima i aktivnostima; i
 • Demonstrirana sposobnost za odgovorno vođenje primljenih sredstava.

Uputstvo za apliciranje

Da bi se prijavili za ovaj grant, kandidati moraju dostaviti sljedeće na engleskom ili španskom:

Obrazac prijave

Prijedlog projekta (ne više od 4 stranice)

Biografija (CV) ili druge izjave relevantne radne istorije i obrazovanja (ne više od 3 stranice svaka za do tri ključne osobe)

Budžet (ne više od 1 stranice)

Pozadinske informacije o organizaciji koja se prijavljuje (npr. linkovi na web lokaciju ili informativni materijali)

Više informacija: https://www.icnl.org/work-with-us/grants-fellowships#listingone

2 komentara

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.