Korištenje Jaspers instrumenta i priprema infrastrukturnih projekata

JASPERS (Zajednička pomoć za potporu projektima u europskim regijama) je zajednička pomoć za podršku projektima  u europskim regijama i predstavlja inicijativu Europske komisije i  Europske investicijske banke koja za cilj ima pružanje potpore državama članicama Europske unije i drugim državama korisnicama u pripremi velikih infrastrukturnih projekata za financiranje iz europskih strukturnih  i investicijskih fondova (ESIF), kao i Mehanizma za povezivanje Europe (CEF) i Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

Bosna i Hercegovina je pristupila ovom instrumentu u kolovozu 2019. godine i kao korisnica IPA  sredstava može koristiti stručnu podršku JASPERS-a bez financijskih naknada. Riječ je o tehničkoj pomoći za projekte koje financira EU iz bilo kojih Programa ili se planiraju IPA sredstva, a u većini slučajeva se pruža savjetovanje u svim fazama projektnog ciklusa kao i jačanje kapaciteta, pomoć pri izradi tehničke i ostale dokumentacije, studije izvodljivosti, financijske i ekonomske analize, analize rizika i slično.

Pomoć JASPERS-a je dostupna u svim  fazama projektnog ciklusa, od planiranja do realizacije, u sektorima kao što su energija i čvrsti otpad, željeznice, zrak i more, ceste, pametni razvoj, vode i otpadne vode te kros-sektorski projekti.

Radionica za pripremu infrastrukturnih projekata održana u Sarajevu aktivnost je u sklopu JASPERS podrške  Bosni i Hercegovini, a materijale i prezentacije (na engleskom jeziku), korištene na radionici možete  naći u Dokumentima, ili ovdje.

Više informacija: http://www.jaspers-europa-info.org/

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.