Otkrivanje mogućnosti koje pruža forum teatar

Projekat „Interkulturalnost u obrazovanju“ je pokrenut s ciljem izgradnje kapaciteta mladih i razvijanja interkulturalnih vještina koje doprinose duhu solidarnosti i suradnje među mladima Crne Gore i Bosne i Hercegovine u sistemu obrazovanja a realizira se u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“ koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a financira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF). Partnerska organizacija u BiH, Udruženje Mreža za izgradnju mira, nositelj je aktivnosti koje se odvijaju u BiH.

U večernjim satima trećeg februarskog dana polaznici obuke za korištenje tehnike forum teatar u prevenciji nasilja nevoljko su se rastali i od trenerica Sonje Mladenov Leštar i Vesne Popović, ali i jedni od drugih. Momci i djevojke iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, učenici Prve gimnazije, Gimnazije Sarajevo School for Science and Technology, Gimnazije “Slobodan Škerović” i Medrese “Mehmet Fatih” su se online družili, birali teme, smišljali scenarije i razvijali likove sa žarom kakav samo tinejdžeri mogu unijeti u bavljenje nečim što im se silno sviđa.

Dobrovoljaca za učešće u vježbama uvijek je bilo više nego što treba. Šalili su se, smijali i zadirkivali ali i podržavali jedni druge sve vrijeme. Aktivnosti su bile zajedničke i da je neko gledao sa strane nikad ne bi pogodio da se ovi divni mladi ljudi koji rade kao složan tim prije samo tri dana nisu poznavali. Mnogu su, možda neočekivano, pokazali da su talentirani za glumu, kostimografiju, scenografiju i vizuelne efekte. Ovim su aktivnosti obuke u okviru projekta „Interkulturalnost u obrazovanju” završene a učenje korištenja forum teatra u svrhu prevencije nasilja ušlo je u završnu fazu – sada će se u svakoj školi formirati mali forum timovi sastavljeni od po jednog profesora i dvoje učenika koji su završili obuku te nekoliko učenika koji nisu bili na obuci i kojima će njihovi drugari i drugarice pomoći da pripreme mini predstave. Teme će odabrati obučeni učenici pazeći da su svima bliske, poznate i da sadrže elemente nasilja a predstave će raditi za publiku, pa makar virtualnu.

Zavirite malo na ekrane na kojima se obuka u potpunosti odvijala, pa ako vam se svidi to što vidite – javite se Sonji i Vesni da i vama organiziraju druženje i pozovite Anju, Inelu, Iman, Ahmeda, Saru, Dželilu, Dinu, Darina, Hanu, Lejlu, Eminu, Nadžu, Hajdanu, Sofiju, Janu, Jelenu, Mašu, Anđeliku, Eldina, Kerima, Bedriju, Anelu, Ajšu i Huriju koji će se sigurno rado odazvati.

#dijalogzabuducnost

UNICEF

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.