Zašto je integrativna nastava jedan od najsavršenijih oblika nastave

U OŠ ,,Vuk Karadžić“ u Loznici, integrativna nastava je vid nastave koji se primenjuje već nekoliko godina unazad. Zašto integrativna nastava i čemu sve to? Integrativna nastava je jedan od najsavršenijih oblika nastave jer se slični nastavni sadržaji povezuju kroz više predmeta i na taj način se ne dupliraju bespotrebno, već se jedna nastavna tema obrađuje kroz više različitih predmeta. 

Ono po čemu se naša škola ističe u integrativnoj nastavi je sledeće:

  1. Ne učestvuju samo skoro svi nastavnici u integrativnoj nastavi već i direktor, pomoćni radnici, roditelji i spoljašnje okruženje
  2. Radioničarska nastava je sastavni deo integrativne nastave – jednu prostoriju u školi smo adaptirali za radionice gde učenici mogu da prave praktične radove od stirodura, hamera, drveta i slično…
  3. Digitalna nastava je sastavni deo naše integrativne nastave
  4. Svaki učenik ima svoju ulogu u nastavi NA OSNOVU SVOJIH SPOSOBNOSTI
  5. Ne odustajemo od ishoda – DA UČENIK ZNA i razvijamo i razgranavamo nastavu sve dok se ne dođe do tog cilja.
  6. Mediji su naši partneri u integrativnoj nastavi i vrlo česti gosti- medijski smo bili propraćeni od lokalnih televizija pa sve do RTS-a, radovi nam se objavljuju u različitim zbornicima, stručnim časopisima i obrazovnim veb portalima.
  7. U integrativnu nastavu uključujemo SVE i primamo SVAKOGA ko može da pomogne nastavnom procesu, ne plašimo se novina, EKSPERIMENTIŠEMO i nemamo strah od neuspeha. Sasvim je u redu da nekad projekat ne uspe, ali ako nas ima više, manja je verovatnoća da neće uspeti.

Primere integrativnih projekata na koje smo jako ponosni možete videti ovde:

Evropski dan jezika

Evropski dan nauke

Ovim našim radom želimo da ohrabrimo sve nastavnike da što češće primenjuju integrativnu nastavu. Mi se nismo pokajali, a dobili smo mnogo toga – učenici više znaju a mi smo ojačali naše međuljudske odnose kroz zajedničku saradnju i shvatili da ova profesija ima mnogo neispitanih dimenzija koje vredi zajednički otkrivati. Naš kolektiv ne čine neki idealni nastavnici sa vanserijskim sposobnostima već ljudi koji su spremni da se uhvate u koštac sa najsavremenijim nastavnim izazovima u vidu neminovne međusobne saradnje jer zajedno smo jači.

Autor: Sanja Simić de Graf, koordinator projektne nastave u OŠ ,,Vuk Karadžić“, Loznica za Zelenaucionica.com

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.