Učionice napravljene od plastičnog otpada

Ove učionice su u potpunosti napravljene od plastičnog otpada. Grade se na Obali Slonovače, gdje 1.6 miliona djece ne ide u školu. Jedan od razloga je i nedovoljan broj učionica.

Od 2018. godine plastični otpad je pretvoren u 26 učionica. Angelina je učiteljica više od 40 godina. Ponekad predaje i više od 100 djece odjednom.

“Znala sam biti u učionicama u kojima nije bilo zraka, niste mogli disati. Nije bilo moguće naći mjesto gdje bi dijete moglo da sjedne. Jednom sam se spotaknula dok sam išla prema tabli, to definitivno nije učionica.”

Međutim, UNICEF i kolumbijska kompanija Conceptos Plasticos razvili su tehniku kojom prave cigle od plastike. Cilj je izgraditi 528 učionica u sljedeće dvije godine.

Cigla je 100% plastična, otporne su na vatru kao i na vodu. Ove cigle ne zahtijevaju cement ili pijesak. Izgradnja jedne učionice traje od tri sedmice do jednog mjeseca.

Samo 5% plastičnog otpada na Obali Slonovače se reciklira, ali rezultati ovog projekta mnogo znače.

UNICEF je na Obali Slonovače sada napravio fabriku za proizvodnju plastičnih cigli, omogućavajući da se proizvodnja odvija unutar zemlje.

“Ovim izumom ljudi su otkrili da plastične kese imaju vrijednost, imaju svrhu. Koliko možemo da pratimo, sada svi skupljaju plastične kese i one više ne zagađuju prostor”, rekla je Angelina.

Jedan od ciljeva jeste i osnaživanje žena tako što bi se stvorilo tržište recikliranja kojim bi upravljale žene, prenosi BBC.

Trenutno većina otpada završi na deponijama u siromašnim zajednicama.

“Raditi ćemo direktno sa ženama koje su uključene u skupljanje plastičnog otpada. Plaćajući direktno njima očekujemo da ćemo neke od njih osnažiti. Cilj nam je najsiromašniju kategoriju dići iznad linije siromaštva”, izjavio je Norman Muhwezi iz UNICEF-a.

Strategija upravljanja otpadom omogućiti će učionice za 25.000 djece u sljedeće dvije godine.

“Kada su djeca vidjela učionicu jednostavno su zračila. Molili smo za ovo. Sada su učionice prozračene. Mi smo sretni. Ja sam veoma sretna”, rekla je Angelina.

Izvor: Abrašmedia

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.