U školama u Bristolu istraživat će se zaraza među đacima

Plan je u narednih šest mjeseci četiri hiljade đaka i hiljadu nastavnika i nastavnica testirati svakog mjeseca. Testovi će se vršiti preko pljuvačke.

U Bristolu u Velikoj Britaniji će, uz pomoć Univerziteta u Bristolu, provesti veliko istraživanje s ciljem da utvrde na koji način se zaraza koronavirusom prenosi u školskom okruženju.

Plan je u narednih šest mjeseci četiri hiljade đaka i hiljadu nastavnika i nastavnica testirati svakog mjeseca. Testovi će se vršiti preko pljuvačke.

Naime, neke škole su, nakon što su utvrđeni slučajevi zaraze, učenike poslale kućama, a neke su morale i privremeno obustaviti nastavu kako bi se prostorije dubinski očistile i time spriječio rizik dalje zaraze.

Caroline Relton, profesorica na Univerzitetu u Bristolu, smatra da bi ovo istraživanje trebalo dati informacije o đacima koji su zaraženi, ali i asimptomatični.

Prvi zadatak studije jeste da vidimo kolika je stopa zaraženih i da se pozabavimo njihovim slučajevima, što bi direktoricama škola dalo alate za identifikaciju zaraženih đaka u ranom stadiju. To bi značilo i manje zatvorenih škola, odnosno osiguralo bi kontinuitet u obrazovanju, pojašnjava profesorica Relton.

Škole i državni zdravstveni sistem imat će pristup sakupljenim podacima kako bi se bolje pratila slika na nivou gradova. Radit će se i na listama prisutnosti, rasporedu sjedenja i rasporedima časova kako bi se nastava organizirala sa što boljim mjerama predostrožnosti.

Izvor: BBC: Coronavirus: Saliva test study will track school cases, Skolegijum.ba

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.