Profesorica fizike Marina Anrijević Petrović dobitnica je nagrade Global Teacher Award Environment teacher 2020.

Profesorica fizike Marina Andrijević Petrović zaposlena u Osnovnoj školi “Jugoslavija” u Baru dobitnica je prestižne nagrade Global Teacher Award Environment teacher za 2020. godinu, koju dodjeljuje Eco Training Centar iz Švedske.

Eco Training Center Sweden je organizacija koja ima za cilj promociju obrazovanja  o zaštiti životne sredine i održivom razvoju, organizovanju međunarodnih programa, radionica, projekata iz ovih oblasti. Kroz časove fizike nastavnica Marina, sa svojim učenicima, pokušava da slijedi ciljeve održivog razvoja. Ciljevi obrazovanja za održivi razvoj odnose se na osposobljavanje današnjih učenika za vrijeme koje dolazi, vrijeme u kojem će oni biti dio radno aktivnog stanovništva, u kojem će donositi odgovorne i dalekosežne odluke.

Ciljevi održivog razvoja su bitni za poučavanje u svakoj učionici jer pružaju učeniku spoznaje o potrebama savremenog doba na globalnom i lokalnom nivou te spoznaje o raznolikosti prirode, neophodnosti održivog upravljanja prirodnim dobrima, granici opterećenja, ljudskim potencijalima, ličnim i zajedničkim odgovornostima i pravima.

Ovakvo smišljena nastava razvija kod učenika vještine kao što su: praktičnost, preduzetnost, inovativnost, kritičko mišljenje, sposobnost prilagođavanja promjenama i sposobnost rješavanja problema. Kroz praktični rada učenika, koji se dosta oslanja na individualni pristup uz onlajn mentorstvo nastavnice, učenici se podstiču na ponašanja kao što su: odgovorno korišćenje prirodnih dobara i energije, korišćenje lokalno proizvedene hrane, racionalno postupanje sa otpadom, uporeba iskorištenih materijala, aktivan rad i saradnja u zajednici.

Zaštita životne sredine je tematika koja je u današnje vrijeme itekako aktuelna i zato ove nagrada između ostalog služi kao motivacija za nastavak promovisanja ciljeva održivog razvoja kroz svakodnevnu nastavu.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.