Kako škole mogu pomoći đacima koji nemaju stabilnu internet-konekciju

Nastavnice u SAD-u, gdje se procjenjuje da 14% djece školskog uzrasta nema stabilan pristup internetu, dijele nekoliko savjeta o tome kako pomoći tim đacima da nastave učiti.

Telefonski pozivi

U vremenu pandemije mnoga se djeca osjećaju usamljeno ili izolirano. Škole trebaju nastojati da što češće stupaju u kontakt s njima putem telefona, e-maila ili Vibera/WhatsAppa.

Otvorene mreže

Iako su biblioteke zatvorene, ruteri su u većini ovih institucija još uvijek u funkciji. Štaviše, mi redovno koristimo internet-konekciju naše biblioteke, čak i kada je ona zatvorena, kaže Lisa Vreman. U nekim su gradovima otvorene hotspot mreže na javnim mjestima, a određeni autobusi imaju otvoreni pristup internetu, koji porodice mogu koristiti kako bi preuzele sadržaje – da djeca mogu raditi kod kuće.

Jedna je nastavnica napravila Google Forms upitnik, gdje svake sedmice pita đake kako su i šalje fotografije svoga psa djeci koja su usamljena.

WhatsApp

Korištenje ove aplikacije ne zahtijeva puno gigabajta, kao što je slučaj sa Facebookom ili Googleom. Nastavnice mogu kopirati sadržaje u vidu poruka na koje djeca mogu odgovarati. Jedna nastavnica engleskog kaže da đacima šalje vokabular i audioporuke na koje oni odgovaraju audioporukama.

E-mail

Nastavnice preporučuju da se sadržaji kopiraju u tekst e-maila, odnosno da se ne šalju kao poseban dokument u prilogu. Na taj način će za preuzimanje trebati manje podataka. Isto tako, poslati porodicama nekoliko dana unaprijed sadržaj na kojem će se raditi kasnije daje više vremena da preuzmu sadržaj i da se djeca pripreme za čas.

Videočasovi

Treba ohrabriti djecu koja nemaju dobru internet-konekciju da učestvuju na času putem audiokonekcije i pokušati im opisati šta se dešava na vizuelnom planu. Pohađanje online časova ne bi trebalo biti prioritet, pa je potrebno uspostaviti konekciju i preko e-maila.

Materijali

Neke škole đacima dostavljaju printane materijale sa QR kodovima preko kojih mogu preuzeti audiosadržaj koji pripremaju. Isto tako, preporučuje sa da nastavnici surađuju u korištenju Google Drive dokumenata kako se posao ne bi dvostručio i kako bi pomogli jedni drugima u raspodjeli dužnosti.

Ne zaboravite na USB stickove i DVD-ove

Kada smo imali izokrenutu nastavu (Flipped Classroom), đacima sam davala DVD-ove koje su mogli gledati kod kuće (na DVD playerima ili Play Stationu) ili videolekcije snimala na USB-ove i ovo je bio odličan resurs za đake koji su bili hronično odsutni ili nisu imali pristup internetu. Zaboravljamo da su televizori najbolji projektori, kaže Krystalynn Nasisaq Scott.

Izbjegavajte loše ocjene i kazne

U kriznim periodima đacima je potrebna podrška, čak i kada imaju internet-konekciju, jer se mnoge porodice suočavaju sa teškim situacijama. Nekim je đacima potrebno dvostruko više vremena i napora za jednostavne zadatke, što ne znači da su odustali od škole. Zbog toga treba izbjegavati loše ocjene i kažnjavanje, ali i ponuditi nekoliko načina na koje djeca mogu raditi od kuće.

Izvor: KQED: 14 Tips For Helping Students With Limited Internet Have Distance Learning

Preuzeto sa Skolegijum.ba

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.