Britanska vlada ohrabruje odrasle da se besplatno školuju u vrijeme karantina

Britanska vlada promovira kampanju The Skills Toolkit, gdje odrasle osobe mogu pronaći niz besplatnih programa kako bi unaprijedile svoje vještine i na posao se vratile sposobnije. Kursevi su uglavnom vezani za digitalne, odnosno matematičke vještine, s ciljem usvajanja novih znanja i boljeg zaposlenja kad se situacija, nakon pandemije, vrati u normalu.

Ministar obrazovanja Gavin Williamson kaže kako razumije da su protekli mjeseci bili teški za sve, ali da upravo zbog toga svi poslodavci trebaju pokušati ohrabriti radnice i radnike koji su privremeno otpušteni da se dodatno školuju u ovom periodu.

Ovi programi će im pomoći da dobiju na samopouzdanju, ali i da očuvaju mentalno zdravlje, te steknu korisne vještine nakon pandemije, rekao je Williamson.

Kampanji se priključio i Open University, čiji predstavnici kažu da su zabilježili veliki porast upita za pohađanje online kurseva.

Nudimo skoro deset hiljada sati besplatnog online sadržaja, što znači negdje oko hiljadu besplatnih kurseva. Većina ljudi jednostavno želi da stekne nove vještine ili da dobije diplomu za ono što već zna raditi, u nadi da će nakon pandemije imati bolje prilike za zaposlenje, kazao je Simon Tindall, šef odjela za vještine i inovaciju na ovom univerzitetu.

Kampanja uključuje kurseve u različitim disciplinama, od kodiranja do digitalnog marketinga.

Čak 93% pozicija koje se danas nude zahtijevaju određeno poznavanje digitalnih vještinaAko i ne tražite posao koji je vezan za digitalne vještine, sigurno ćete se naći u situaciji da morate preuzeti dokument u digitalnoj formi ili koristiti intranet, odnosno komunicirati putem e-maila, kaže Helen Milner, direktorica fondacije The Good Things, i naglašava da je jasno kako su digitalne vještine danas potrebne svima.

Izvor: euronews: Free online courses for those keen to learn during lockdown

Preuzeto sa Skolegijum.ba

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.