Bečko udruženje poklanja kompjutere za nastavu od kuće

Budući da je pandemija koronavirusa nastavu uglavnom preselila u virtuelni svijet, u školski pribor se u posljednje vrijeme ubrajaju i kompjuteri, a ponajviše laptopi. Stoga, je jedno bečko udruženje odlučilo da popravlja stare kompjutere i poklanja ih porodicama slabijeg finansijskog stanja.

Vlada i grad su u ovu svrhu dodijelili čak 10.000 uređaja, ali to nije bilo dovoljno da bi svako dijete u Beču imalo računar za nastavu. U trećem bečkom okrugu, Peter Bernscherer i njegov tim iz udruženja “PC za sve” (PC für alle) rade na rješenju ovog problema. Naime, oni skupljaju donirane, stare i pokvarene kompjutere, laptope, printere i monitore, pravnih i fizičkih lica, nakon čega ih popravljaju za bečke učenike.

Udruženje je počelo sa radom još 2018. godine, nakon što je pedesetpetogodišnji Bernscherer napustio posao zbog srčanog udara. U početku je kompjutere poklanjao uglavnom doseljenicima i osobama koje su tražile azil. U međuvremenu je inicijativa porasla. Upiti dolaze sa svih strana. 99 posto upita čine roditelji kojima su neophodni kompjuteri za djecu. “Trenutno računare poklanjamo samo djeci koja prate nastavu od kuće ili na daljinu.”, kaže Bernscherer. Tim neumornih volontera zahvaljujući svakodnevnom radu popravi oko 200 uređaja mjesečno. Rezervne dijelove kupuju od novčanih donacija.

Autori fotografija : Unsplash/J. Kelly Brito i „PC für alle“

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.