Međunarodni dani mira i nenasilja

Od 21.09.2017. do 02.10.2107.

I ove godine će kao i prethodnih, Mreža za izgradnju mira obilježiti Dane mira i nenasilja, koji će se održati u periodu od 21. septembra do 02. oktobra s temom u fokusu: „Zlo(upotreba) memorijalizacije u javnom prostoru“.

Dane će obilježiti brojne aktivnosti nevladinih organizacija na lokacijama širom Bosne i Hercegovine, kao i brojne angažovane škole.

Centralna manifestacija će biti dodjela novinarske nagrade „Srđan Aleksić”, 21.09.2017. u 19:00 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

U okviru Dana mira i nenasilja će biti pokrenuta i kampanja „Zlo(upotreba) memorijalizacije u javnom prostoru“ koja ima za cilj podstaknuti bosanskohercegovačku javnost na važnost i izazove prezentacije memorijalizacije u javnom prostoru.

U Bosni i Herecegovini je kontinuirano prisutan proces politizacije i instrumentalizacije memorijalizacije kroz jednostran pogled na događaje u prošlosti i s tendencioznim pokušajima revizionizma.

Kao primjere izdvajamo:

Sve ove aktivnosti predstavljaju kontinuiranu opredijeljenost Mreže za izgradnju mira ka boljoj budućnosti, razumijevanju, poštovanju i jačanju mirovnih vrijednosti.

Kontakt osoba za više informacija:
Dejan Filipović
Mreža za izgradnju mira
E-mail: dejanfili@gmail.com

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.