Otvorno pismo protiv neodgovornog upravljanja Općinom/Gradom

Prenosimo u cjelosti otvoreno pismo za: Srđan Mandić, načelnik Općine Centar 

Ovim pismom izražava se građanska i profesionalna zgroženost izjavom, koju ste dali sa takvom nepodnošljivom lakoćom, da se izvrši promjena korištenja zemljišta planiranog za izgradnju Koncertne dvorane Sarajevo na Marijin Dvoru, a u korist izgradnje administrativnog objekta Centralne banke BiH. 

Ovom izjavom grubo zanemarujete jasno htijenje građana da se izgradi Koncertna dvorana, koje su iskazali u procesu donošenja RP Marijin Dvor, a čime ste kompromitovali ličnu orjentaciju o visokom uvažavanju mišljenja građana. Ovim ste, također, jasno iskazali kontinuitet politike Vaših prethodnika koju tako oštro kritikujete. 

Upozoravamo vas da zahtjev za izmjenu korištenja zemljišta, na način kako ste to javno iskazali, može imati elemente akta podstrekivanja na kazneno djelo. Podsjećam Vas da plan o izgradnji Koncertne dvorane čini suštinu Koncepcije RP Marijin Dvor i da se, zbog toga, izmjena RPa može načiniti samo u postupku kao i kod donošenja planskog dokumenta. 

Pristup rješavanja problema, a koji je u slučaju Hastahana generisala Vaša institucija, na način da generišete novi problem je akt neodgovorog upravljanja i vodi ka daljnjem propadanju Sarajeva. 

Očekujemo od cijenjene gradonačelnice Grada da odbaci Vaš prijedlog kojim namjeravate spriječiti izgradnja koncertne dvorane u Sarajevu, mjestu umjetnosti, individualne i kolektivne nadgradnje i slobode građanki i građana Sarajeva. 

U prilogu dostavljamo Otvoreno pismo Odbora građana Sarajeva, kojim želimo da Vas podsjetim na odlučne stanove afirmacije i zaštite odluke građana i obaveza vlasti Sarajeva o izgradnji Koncertne dvorane Sarajevo, sa kojim smo upoznali i Vladu Kantona, 2019. godine. 

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.