Muslimanski i jevrejski medicinari u rijetkim pauzama zajedno se mole

Izvor: Buka.ba

Jedan od mnogih inspirativnih trenutaka u krizi izazvanoj korona virusom.

Jevrejski medicinar Avraham Mintz okrenut je prema Jerusalemu, njegov šal za molitve mu prekriva ramena. Muslimanski medicinar Zoher Abu Jama kleči okrenut prema Meki, na svojoj prostirci za molitve.

Gotovo da nemaju vremena za odmor. Upravo su odgovorili na poziv u vezi sa 41-godišnjom ženom koja je imala respiratorne tegobe u gradu Be’er Sheva na jugu Izraela.

Prije toga, obišli su jednog 77-godišnjeg muškarca. Čeka ih još poziva, u to nema sumnje. 

Kako se bliži šest sati poslijepodne, Mintz i Abu Jama shvataju da bi im to mogla biti jedina pauza tokom smjene. Dva člana izraelske hitne službe Magen David Adom (MDA), zastali su kako bi se pomolili. 

Za dva medicinara koji rade zajedno dva ili tri puta sedmično, zajednička molitva nije ništa novo. Za mnoge druge to je inspirativan prizor u vrijeme globalne pandemije korona virusa.

Fotografija koju je snimio njihov kolega vrlo brzo je postala viralna na društvenim mrežama, a prenijeli su je i svjetski mediji.

“To je tako jednostavno, a tako moćno. Zoher i ja, a vjerujem i većina svijeta, shvatamo da moramo podići glave i pomoliti se. To je sve što je preostalo,” kazao je Mintz za CNN.

Mintz je otac devetoro djece i živi u gradu Be’er Sheva. Ima 42 godine i stalni je član hitne službe MDA koji obučava dobrovoljce.

Abu Jama, otac sedmoro djece iz obližnjeg beduinskog grada Rahat, jedan je od tih dobrovoljaca. Napustio je posao kao instruktor vožnje kako bi pomogao u ovoj situaciji. “Mi vjerujemo u iste stvari i imamo nešto zajedničko,” kazao je ovaj 39-godišnjak za CNN. “Ja vjerujem da je on osoba koja ima osjećaj časti daje je drugima i to je važno.”

Širom izraela timovi hitne pomoći obave 100,000 poziva tokom najgorih dana, što je 10 puta više od uobičajenog, kaže Zaki Heller, glasnogovornik MDA.

Pored uobičajenog posla i redovnih timova hitne pomoći, MDA timovi su zaduženi da dovoženje pacijenata zaraženih korona virusom u bolnicu i u hotele namijenjene za karantin, obavljanje testiranja na korona virus, prikupljanje doancija krvi i drugo.

Direktor MDA ponosno je govorio o 2,500 stalno zaposlenih i 25,000 dobrovoljaca. “Ljudi u MDA se suočavaju sa virusom lice u lice. Mi smo heroji Izraela”, kazao je za CNN.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.