Međunarodni dan osoba sa invaliditetom: dizajn urbane bašte sa senzornim elementima

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom organizovane su javne konsultacije o izgledu prve urbane bašte u Sarajevu sa senzornim elementima u sklopu Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje. Konsultacije su održane na jedan zanimljiv, inovativan način, metodologijom Urban Lab-a koja je razvijena u okviru Re-Imagine My Street projekta koji provodi UNDP u saradnji s Gradom Sarajevo, Općinom Centar i Arhitektonskim fakultetom.

Iako je broj učesnika bio ograničen zbog epidemioloških mjera, izražen je veliki interes za učešće u dizajniranju bašte koja je, iako otvorena za sve građane, posebno namijenjena za djecu sa poteškoćama u razvoju i osobe treće životne dobi.

Urban Lab je moderirao Vedad Viteškić, stručnjak za urbano planiranje. Na početku se prisutnima obratila Anja Margetić, dogradonačelnica Grada Sarajeva, koja je istakla važnost postojanja jedne ovakve bašte u Sarajevu, kao i značaj zajedničkog djelovanja sa ciljem obezbjeđivanja adekvatnih uslova za ranjive kategorije, kao što su osobe sa invaliditetom.

Ekspertica za hortiterapiju, Selma Haračić Berbić, objasnila je prisutnima šta znače senzorni elementi, da su to oni elementi koji utiču na sva naša čula i da, kada su u pitanju ranjive kategorije, posebna se pažnja treba obratiti upravo na te senzorne elemente, da budu u skladu sa potrebama i mogućnostima ove kategorije. Selmir Hadžić, zaposlenik Škole za srednje obrazovanje i radno osposobljavanje koji i direktno radi sa djecom sa poteškoćama u razvoju, još je jednom naglasio značaj senzornih elemenata bašte, naročito u radu zaposlenika škole sa djecom sa ciljem poboljšanja njihovih vještina i znanja.

Metodologija nazvana ”Sarajevo process” razvijena u okviru Connecting Nature projekta koji je finansiran iz Horizon 2020 programa, također je korištena tokom javnih konsultacija. Konkretno, korisnici Centra za zdravo starenje, koristeći se jednim elementom Sarajevo procesa pod nazivom ”Memory Work”, dali su svoje refleksije na fotografije na kojima su bili konektovani s prirodom. Cilj vježbe je da se kroz sjećanje na prošlost kada smo bili povezani sa prirodom, inspirišemo za viziju budućnosti. U konkretnom slučaju, zanimljivo izlaganje dvoje korisnika Centra za zdravo starenje poslužilo je kao inspiracija da svi prisutni maštaju i daju svoje ideje za izgled urbane bašte sa senzornim elementima.

Prisutni su imali priliku da birajući slike iz pet kategorija: dodir, miris, izgled, voda, ostalo, predstave svoju viziju dijelova bašte.

Među učesnicima su bili i predstavnici privatnog sektora koji su izrazili želju da budu podrška u fazi implementacije projekta urbane bašte.

Delegacija Grada Ciriha koja je u tom periodu bila u zvaničnoj posjeti Gradu Sarajevu u sklopu saradnje ta dva grada, imala je priliku učestvovati u javnim konsultacijama i povući paralelu sa istim procesom koji se provodi u Gradu Cirihu u procesu urbanog planiranja i urbanih transformacija.

Projekat Urbana bašta sa senzornim elementima provode SERDA i Grad Sarajevo u saradnji sa Općinom Novo Sarajevo i Školom za stručno srednje obrazovanje i radno osposobljavanje, u skopu projekta Connecting Nature koji se finansira iz Horizon 2020 programa.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.