Ženski Aktivizam u Tuzli: ‘Vrisak za one bez glasa’

U Tuzli je 26.11.2019.godine održan društveni performansu povodom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

U Tuzlanskom kantonu u proteklih prvih šest mjeseci 2019. godine je bilo 178 prijava obiteljskog nasilja policiji. Prema istraživanjima je utvrđeno da se tek svaka četvrta žena odlučuje da prijavi nasilje. Sa tim 178 brojeva željelo se da pokaže i četiri puta toliko upitnika koji bi predstavljali sve žene koje nisu u takvoj situaciji ili spremne da potraže pomoć. Ovim bi se perfomansom predstavio taj zastrašujući broj žena koje su izložene nasilju. Pozvane su sve žene da učestvuju sa 300 žena, učesnica u performansu, koja će 26. novembra od 12 do 12:30 biti na Trgu Slobode u Tuzli sa brojevima ili upitnicima na papirima stavljenim oko vrata. Učesnice u performansu dobiti snimak ženskog vriska koji će sve učesnice da snime te da istovremeno puste na svojim mobilnim telefonima u 12:00, 12:10, 12:20 i 12:30. Učesnice na zvuk ženskog vriska mogu da uzmu i odbrambene poze ako se osjećaju dobro sa tim činom, mogu stajati, a i mogu mogu da šetaju tom lokaciji.

Tim perfomansom organizatori su željeli da podrže prijavljivanje žena i djevojaka od 18 do 100 godina, mlađih od 18 u pratnji majki, svih obrazovnih profila i svih društvenih slojeva. Željelo se da se predstave sve žene i djevojke žrtve nasilja koje su naše sestre, majke, učenice, studentice, kolegice, domaćice, penzionerke, prijateljice, poznanice i ostale.

Organizatori su ovim putem željele da zamole da odvojite pola sata svog vremena i pridružite nam se u borbi protiv nasilja nad ženama.

Organizatori su bili Udruženje Amica Eduka, Omladinski pokret Revolt, Forum Građana Tuzle, Udruženje Ženska vizija i mnogi drugi, a taj broj će vremenom i rasti.

Ovom perfomansu je simbolično prisustvovalo i U.G. ‘Zajedno smo jači’ sa sjedištem u Gračanici.

Nihad Kadić, neovisni novinar, fotograf, bloger

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.