Završna serija radionica o antistigmi i govorništvu u mentalnom zdravlju

U subotu 24.11.2018.godine u Doboju je održana završna radionica u okviru serije seminara o antistigmi i govorništvu u mentalnom zdravlju. Završnoj radionici su prisustvovali i gosti, koji su bili kao osobe koje polaznici ne poznaju i trebalo je da se završe svoj zadatak pred nepoznatim osobama. Gosti su bili članovi poznatog udruženja koji se uspješno, već godinama bore i vode brigu o korisnicima sa mentalnim poremećajima, iz udruženja Feniks. U ekipi su bili članovi rukovodstva udruženja i članovi-volonteri istog na čelu sa gospodinom Vahidom Đulovićem, predsjednikom Udruženja. Bilo su prisutni i drugi gosti iz raznih srodnih udruženja psihijatara, psihologa i volontera.

Atmosfera je bila opuštena. Polaznici seminara su imali završni zadatak da svoju priču iznesu pred nepoznatom publikom. Cilj svih izlaganja je da se ispriča životna priča po pravilima koje su kroz cio period održavanja radionica učili. To je bio veoma težak i odgovoran zadatak. S njim se željelo, odnosno u budućnosti želi, na kasnijim predavanjima, pred raznom publikom, objasniti onima koji prisustvuju tim izlaganjima da postoji mogućnost da se mentalni bolesnici oporave i zaliječe, te da budu korisni članovi društvene zajednice. Takođe, da se onima koji nemaju problema sa mentalnim poremećajima pojasni da su ti bolesnici kao i svaki drugi, da li sa dijabetesom, artrozom, artritisom. I drugo, da razbiju svoju stigmu prema tim osobama. Da pokušaju da ih razumiju i shvate. Da ih upoznaju i vide da se osobe sa mentalnim poremećajima ne razlikuju od drugih. Napokon, da shvate da te osobe nisu opasne za okolinu, posebno ako se liječe i trude da se zaliječe. A zalječenje je moguće uz stručnu pomoć i aktivno sudjelovanje osoba sa mentalnim poteškoćama na rješavanju svojih problema.

To je veoma važan i koristan seminar sa kojim se želi postići da se u široj zajednici ukaže na sve navedeno i da se zajednica oslobodi stigme.

Nihad Kadić
Neovisni novinar, fotograf, bloger

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.