Važnost ginekoloških pregleda: Učestalo obolijevanje žena od karcinoma dojki i karcinoma grlića maternice

Stres, užurban život i problemi često mogu ostaviti loše posljedice po naše zdravlje, kako psihičko, tako i fizičko. Često nemamo dovoljno vremena, nezdravo se hranimo i previše smo iscrpljeni životnim okolnostima, poslom i svojom svakodnevnicom. Takav način života često može dovesti do raznih oboljenja od kojih u početku oboljele osobe nemaju nikakve simptome. Ako zanemarujemo svoje zdravlje i ne provjeravamo se, sebi možemo pogoršati zdravstveno stanje a da to i ne primjećujemo.

Pogotovo bi žene, kao spol koji je osjetljiviji i skloniji obolijevanju, trebale voditi računa o svom zdravlju. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, najčešći kanceri kod žena jesu kancer dojke i kancer grlića maternice, koja su oba smrtonosna. Međutim, postoje i ginekološki problemi koji nisu smrtonosni i previše opasni, ali mogu dovesti do raznih problema, operacija, neplodnosti i slično.

Jedna od onih koja iza sebe ima operaciju maternice je Jelena Šumić, pedesetogodišnjakinja koja je prošle godine zbog mioma morala na operaciju pomoću kojoj joj je maternica bila izvađena.

,,Operacija, odnosno vađenje maternice, bilo je tada jedino rješenje. Ni na koji drugi način mi nisu mogli pomoći.“ – navodi Jelena, koja iza sebe ima dvije trudnoće, a najmlađi sin joj ima dvadeset i tri godine.

Miomi su najčešći dobroćudni tumori maternice kod žena, koji nastaju u reproduktivnoj dobi između 35 i 55 godine života. Mogu se javiti pojedinačno ili zajedno, te mogu biti veliki i teški čak i preko 40 kg.

,,Otkad sam rodila svog drugog sina, nikada više nisam otišla na ginekološki pregled.“ – priznaje Jelena. ,,Više od dvadeset godina nisam otišla, jer sam imala prevelik strah da bi mi mogli otkriti neki tumor. Na kraju se to i dogodilo.“

Smatra da bi žene mogle naučiti dosta iz njenog primjera, a to je da se odlazak ginekologu ne smije odgađati ili zanemarivati.

,,Da sam na vrijeme išla i odradila sve potrebne preglede, ne bih se dovela u ovakvu situaciju.“ – nastavlja Jelena. ,,Na preglede je potrebno ići barem jednom godišnje, kako bi se provjerilo da li ima nekih promjena maternice i na što se treba obratiti pažnja. Ovako su miomi bili vrlo veliki i teški i jedino odgovarajuće rješenje je bilo vađenje maternice. Rasli su sigurno godinama.“

Kako kaže, sama priprema na operaciju je vrlo teška i stresna, a pojedincima je i cijena operacije prevelika suma novca.

,,Jednog dana su rekli da ću taj dan biti operirana, ali kada sam došla, odgodili su za drugi datum. Nakon što sam bila operirana, brzo sam puštena iz bolnice, ali sam morala kod kuće stalno da ležim. Nisam se smjela kretati, već samo mirovati. Tako je bilo oko dva mjeseca. Danas je sve u redu, ali svakako bih preporučila ženama da se ne plaše odlasku kod ginekologa, kako bi zaštitile sebe i svoje zdravlje.“ – završava Jelena.

Osim dobroćudnih tumora, nažalost ima i zloćudnih od kojih sve više žena obolijeva. Kako u svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, najzastupljeniji kancer je kancer dojke. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje oko 2.1 miliona žena oboli od ove bolesti. U 2018. godini oko 600.000 žena je umrlo od kancera dojke, čime se ova bolest ubraja u najsmrtonosnije kancere koji zahvaćaju žene.

U Bosni i Hercegovini sve više se bilježi i kancer grlića maternice. Smatra se da ovaj kancer nastaje zbog Human Papilloma Virusa (HPV). Prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije, ovaj virus i bolest su prisutniji u manje razvijenim državama ( oko 85%), dok u razvijenim državama postoje vakcine za ovaj virus.

Dosad je pronađeno više od 100 vrsta ovog virusa, od kojih su najopasniji HPV-16 i HPV-18. HPV se prenosi spolnim putem i ubraja se u najčešće spolno prenosive bolesti. Neke vrste ovog virusa nestanu kod žena jer se imunitet izbori s virusom, dok neke vrste, ako se na vrijeme ne otkriju, mogu dovesti do smrti. Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da će se sigurno svi spolno aktivni ljudi nekada u životu zaraziti ovim virusom.

Smatra se da vrijeme nastajanja karcinoma grlića maternice traje 15-20 godina, ali kod žena koje imaju normalan imunološki sustav. Kod žena koje imaju oslabljen imunološki sustav, nastajanje ovog karcinoma traje od pet do deset godina.

Rizik za dobijanje ovog virusa imaju žene koje su rano počele stupati u spolne odnose (12, 13, 14 godina), žene koje konzumiraju cigarete, koje imaju više seksualnih partnera, koje ne koriste prezervative i koje imaju oslabljen imunološki sustav.

U 2018. godini je u svijetu zabilježeno oko 500.000 slučajeva ovog virusa kod žena. Također se svaki godine bilježi oko 300.000 smrtnih slučajeva kod žena zbog karcinoma grlića maternice, 85% tih slučajeva vezuju se za nerazvijene i siromašne države. U razvijenim državama postoje efikasne vakcine koje štite od ovog virusa, a vakciniraju se najprije djevojčice od četrnaest godina, prije nego što su počele stupati u spolne odnose. U Bosni i Hercegovini još uvijek nema vakcina protiv HPV-a. Postoje testovi na HPV, kao i PAPA-test, kojim se uočavaju promjene na vratu maternice.

Prof. Dr. Mahira Jahić, specijalista ginekologije i akušerstva i vlasnica Ginekološkog centra ,,Mahira Jahić“ u Tuzli, pojasnila je važnost odlaska na ginekološke preglede za žene i koji pregledi su najvažniji.

,,Ginekološki pregled je pregled koji je važan za svaku ženu. Kompletan ginekološki pregled podrazumijeva: ginekološki, ultrazvučni pregled i PAPA test. Trebale bi ga raditi sve žene jedanput godišnje.“ – pojašnjava Prof. dr. Mahira Jahić, specijalista ginekologije i akušerstva.

,,Pregledi koji se rade kada žene nemaju nikakve probleme zovu se preventivni pregledi. Preventivni pregledi su važni radi ranog pronalaska uzroka koji može ugroziti ženino zdravlje ili narušiti kvalitet života.“ – Dodaje prof. Dr. Mahira Jahić.

Također je pojasnila ulogu PAPA testa i ultrazvučne dijagnostike.

,,Sve žene starosti 20 do 65 godina trebaju jednom godišnje uraditi PAPA test. Papa test je metoda ranog otkrivanja Karcinoma grlića materice i promjena koje mu prethode kao što su ASCUS, LSIL I HSIL (Atipične skvamozne promjene (ASCUS), Nizak stepen skvamoznih promjena (LSIL) i Visoki stepen skvamoznih promjena (HSIL).“ – objašnjava prof.dr. Mahira Jahić i dodaje: ,,Ultrazvučni pregled je pregled unutrašnjih organa karlice (materica, jajnici i tube) i veoma je važan radi procjene stanja genitalnih organa žene. UZ pregledom se mogu naći miomi, ciste, polipi i različiti tumori a da žena nema simptome. Stoga je jedan ovakav pregled neizostavan dio ginekološkog pregleda.“

Prof.dr. Mahira Jahić, također je prokomentirala učestalost karcinoma dojke i karcinoma grlića maternice u Bosni i Hercegovini, te kako se žene mogu zaštititi od tih bolesti.

,,Danas u Bosni i Hercegovini je vodeća bolest žena karcinom dojke sa učestalošću 31,7 na 100 000. Karcinom grlića maternice je prvi najčešći karcinom kod žena u Bosni i Hercegovini od 15 do 44 godine starosti prema izvještaju ICO/IARC za 2019.godinu. U BiH se dijagnostikuje 556 cervikalnih karcinoma a 141 žena umre od ove bolesti tokom jedne godine. Savjet za prevenciju ovakvih bolesti jesu Preventivni ginekološki pregledi i pregledi dojki.“ – završava Prof.dr. Mahira Jahić.

Piše: Ivona Lujić

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.