Sretan Majčin dan

Ako se pitaš tko te na ovome svijetu najbolje poznaje, sjeti se svog datuma rođenja. Ako se pitaš zbog koga postojiš, pogledaj svoje prve fotografije ikada. Ako se pitaš tko će biti uz tebe cijeli život, sjeti se nekoga tko je s tobom bio tu na početku tvoga života. Ako se pitaš otkud ti tolika ljubav za svijet, sjeti se s kime si bio povezan devet mjeseci.

Ne postoji ni jedna bora, sijeda dlaka na tvome licu a da ona to ne zna. Nijedan ožiljak koji ona nije mazala svojom ljubavlju, bolji od svakoga melema. Ne postoji mekši krevet na svijetu od njenog krila, kojem se uvijek poželiš vratiti, zatvoriti oči, zaspati dok je njena ruka na tvojoj glavi.

Ona koja je zbog tebe plakala, povraćala, debljala se, izgubila vitkost, dobila podočnjake, imala oteknute noge, proširene vene. Ona koja je zbog tebe dva puta išla u Osnovnu školu. Da ti budeš najbolji učenik. Ona koje se zbog tvojih nestašluka svađala sa susjedima i branila te kao najhrabriji vojnik u ratu, iako je znala da si pogriješio. Ona koja je zbog tebe zavoljela i jagodu i čokoladu i čips i smoki jer je uvijek provjerila slatkoću, slanoću, temperaturu prije nego je tebi dala da probaš.

Ne postoje mekše ruke na svijetu, od onih koji su te grlile. I lomile kosti od jakosti zagrljaja. Jer samo tako ona može zagrliti. Ne postoji ljepši zvuk na svijetu od onog poljupca, kada te poljubi ona i odjekne cijeli dnevni boravak, soba.Ne postoji bolji doktor od nje. Njenih recepata, lijekova i savjeta kako preživjeti neku bolest, virozu a nisi kući. Ona te tjera da jedeš. A onda ti galami i govori kako moraš malo smanjiti s hranom.

Ona te tjera da ideš spavati, a onda kada je najslađe, galami i zove te da ustaneš, samo da bi duže bila s tobom. Ona te tjera da učiš, da se igraš, da naučiš kuhati, peglati. Ona te tjera da naučiš sve ovo, jer će ti trebati. Da jednog dana ti budeš bolji roditelj nego što je ona bila. Iako ti znaš da je to nemoguće.

Jer, zar nema svaka kuća na svijetu najbolju mamu? I zar zbog njih svaka kuća neće imati najbolju mamu na svijetu. Jer nema škole, fakulteta, da budeš mama. I nema toliko teorije, sve je u praksi.

Svim mama, neka je ovaj kalendarski njihov dan najsretniji. Svima vama koji ćete biti mame- pokušajte biti bolje od vaših. A svim onim čije mame nisu s vama- ne brinite. Ostavile su toliko toga iza sebe, da u svakom vašem pokretu one žive.

Preuzeto sa bloga: Piso J

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.