Otvoreno pismo Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u vezi epidemiološke situacije

Poštovani,

U cilju zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja djece i drugih uposlenika škola i obdaništa na području Kantona Sarajevo, obraćam vam se molbom da odmah obustavite nastavu zbog novonastale epidemiološke situacije. Podsjećam vas da sam zbog neadekvatnog postupanja nadležnih od marta 2015. do aprila 2017. godine liječena od teških komplikacija infekcije virusom morbila. Od infekcije virusom morbila imam i trajnih posljedica. U toku liječenja o svemu sam redovno obavještavala Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i zbog toga me još više ljuti indolentnost u toku aktuelne epidemije gripe. Ne znam da li ima zaraženih korona virusom, ali sasvim sigurno znam da je mnogo učenika odsutno, i što je još gore znatan broj ih dolazi u školu sa simptomima gripe. U utorak 25.02. 2020. godine sam počela raditi nakon petnaest dana odsustva zbog gripe. Po simptomima mislim da je gripa, jer da bi se utvrdilo da je gripa, neophodni su mikrobiološki testovi što se ne prakticira. Simptome sam osjetila nakon dva dana boravka u odjeljenju u kojem je 5 učenika bilo odsutno, a troje imalo simptome gripe. Zbog febrilnog stanja nije mi bilo moguće uraditi MRI glave s kontrastom, a termin nisam smjela propustiti, tako da je snimanje urađeno bez kontrasta.

Danas sam izrevoltirana brojem prisutnih učenika sa simptomima gripe i ovom prilikom apeliram na roditelje učenika da ne šalju djecu u školu ako primijete bilo kakve simptome bolesti. Neki učenici tvrde da ih roditelji „tjeraju“ da idu u školu, a od nekih učenika sam čula i to da ljekari u domovima zdravlja tvrde da nisu bolesni. Kao dugogodišnji nastavnik mislim da mogu prepoznati kada se učenik pretvara, a kada se stvarno ne osjeća dobro. Vjerujem učenicima da im se događa da im ljekari u domovima zdravlja tvrde da nisu bolesni, jer se i meni isto događalo – prema nalazu iz doma zdravlja potpuno sam zdrava, a prema nalazima iz dvije privatne poliklinke imam infekciju grla, sinusa i uha!?   

Vjerujem da je mnogim roditeljima problem gdje će ostaviti djecu, ali mislim da bi prije svega trebali misliti o zdravlju vlastite djece i zdravlju druge djece i školskog osoblja među kojima je veliki broj hroničnih bolesnika. Imamo mogućnost za on line nastavu i zašto je ne iskoristiti u ovakvim situacijama.

Arifa Isaković, profesorica historije

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.