Ne napadajte oboljele i zdravstvene radnike!

Kao studenti Medicinskog fakulteta Evropskog Univerziteta „Kallos“ u Tuzli osjetili smo potrebu i dužnost da se obratimo javnosti povodom novonastale situacije u Tuzlanskom Kantonu. Do prije dva dana u Tuzli nije bilo pozitivnih slučajeva kada govorimo o COVID-19. Bilo je i za očekivati da će se  ubrzo pozitivni slučajevi pojaviti i u našem Kantonu. Nažalost, prvi pozitivan slučaj zabilježen je kod medicinske sestre koja je sve do pojave prvih simptoma predano radila i njegovala pacijente. Nakon informacija, koje je su brzinom svjetlosti plasirane na društvenim mrežama, oboljela medicinska sestra, inače zaposlenica Medical Institute Bayer (nekadašnji Centar za srce) u Tuzli, našla se u centru javnog linča. Mnogi građani su se ponijeli neodgovorno pišući na društvenim mrežama mnoge prijetnje upućene oboljeloj, ali i zaposlenicima MIB-a. Također, vrlo je važno napomenuti kako se i ostali sugrađani pogođeni infekcijom svakodnevno susreću s porukama osude. Nažalost, nitko od oboljelih nije lišen kritika i prijetnji. Zaista Vas molimo da u ovim nadasve teškim trenutcima budete podrška oboljelima, da ih ne krivite, jer vjerujte nitko od njih nije pogođen ovom bolešću, a da je to želio. Dajte svoj doprinos u borbi protiv ove pošasti, tako što ćete ostati u svojim domovima. Kada god Vam je teško i dosadno sjediti u sigurnosti svoga doma, pomislite na naše heroje koji se svakodnevno bore za Nas. Sada imate priliku da sjedeći u svojim domovima spasite svijet, iskoristite je jer druge prilike biti neće!

Koristimo priliku da se ovim putem zahvalimo našim herojima u bijelom. Obraćamo se Vama, Vama koji ste u ovim teškim trenutcima na prvim linijama u borbi protiv COVID- 19 infekcije. Hvala Vam na predanosti, zalaganju, hvala Vam za neprospavane noći, hvala Vam što postojite. Hvala Vam što svakodnevno svoje živote stavljate u službu zdravlja svojih građana i time rizikujete da izgubite i vlastiti život. Također, veliku zahvalnost dugujemo našim uvaženim profesorima, docentima, asistentima koji su do jučer bili u ulozi predavača te su se preko noći našli u žarištu pandemije.

Poštovani građani, molimo Vas i apelujemo da ne vjerujete dezinformacijama, kojih u ovim trenutcima ima na pretek. Molimo Vas da pustite nadležne službe da obavljaju svoj posao, jer su oni jedini sposobni da ovo sve zaustave. Nemojte vršiti pritisak na medicinsko osoblje i na oboljele, jer su oni u ovim trenutcima u najkompleksnijoj situaciji. Molimo Vas da to cijenite !

Iako strah predstavlja prirodno stanje i nije dobro kada odsustvuje, ali u ovim vremenima strah i panika mogu nam samo naštetiti. Na samom kraju apelujemo na sve naše studente i građane da se striktno pridržavaju mjera propisanih od strane nadležnih službi. Redovno perite ruke, sapunom i vodom, održavajte higijenu, jer higijena je pola zdravlja. Time pomažete i sebi, ali i drugima!

Kao studenti medicine, dajemo punu podršku svim zaposlenicima Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Medical Institute Bayer. Također, naše misli su uz sve one koji su pogođeni ovom pošasti.

S poštovanjem,

Nemanja Aranđelović
predsjednik Udruženja studenata medicine „ Medicall“

2 komentara

  • Kad ste tako odgovorni zasto vas kolega Bahrudin je uprkos Apelu zabrane okupljanja je sazvao na zakusku kolege povodom Doktorata. STA SAD BIG ZNA KOLIKO VAS JE ZARAZENO I GORE NA GRADINI OSOBLJA ZBOG JEDNOG PAMETNJAKOVICA. JA TREBAM DA SE PORODIM ZA 3 SEDMICE GDJE KOD KUCE. JER NA GRADINI SAD NISAM SIGURNA SRAM NEK VAS JE . NAROD SE PRIDRZAVA A VI SE PRAVITE PAMETNI.

  • Kad ste tako odgovorni zasto vas kolega Bahrudin je uprkos Apelu zabrane okupljanja je sazvao na zakusku kolege povodom Doktorata. STA SAD BOG ZNA KOLIKO VAS JE ZARAZENO I GORE NA GRADINI OSOBLJA ZBOG JEDNOG PAMETNJAKOVICA. JA TREBAM DA SE PORODIM ZA 3 SEDMICE GDJE KOD KUCE. JER NA GRADINI SAD NISAM SIGURNA SRAM NEK VAS JE . NAROD SE PRIDRZAVA A VI SE PRAVITE PAMETNI.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.