Ko su influenseri i kako ih izabrati?

Besplatna egzotična putovanja i stalni pokloni sa dostavom na adresu zvuče sjajno zar ne? Nema radnog vremena ni poslodavca. Koje vam zanimanje prvo pada na pamet?

Elvedina Obuća; Autorica fotografije – Aida Slamnik

Piše: Elvedina Obućina

Influenseri, naravno. Upravo ovo je slika koju influenseri svakodnevno šalju svojim pratiteljima i prikaz njihovog života na društvenim mrežama.

Elvedina Obuća, community managerica i novinarka smatra da će u skorijoj budućnosti ovo postati najtraženije zanimanje. Uticaj koji imaju influenseri kaže, nije zanemariv i važno ga je pravilno koristiti.

Na pitanje ko su influenseri odgovara: „Influenseri su najkraće rečeno osobe koje imaju uticaj na nekog odnosno na svoje pratitelje. Iako mnogima izgleda kao da se oni samo slikaju po cijeli dan i snimaju storiye njihov posao je mnogo više od toga. Pratitelji često ne znaju, niti mogu zamisliti koliko je vremena potrebno za jedan kvalitetan post i story. Zato influenseri najčešće prave plan za svaku svoju objavu i imaju savršen feed. Postoji mnogo aplikacija koje se mogu koristiti za planiranje, a moja preporuka za one koji žele da imaju savršen feed je Preview“.

Influenseri nisu još uvijek zvanično zanimanje, ali s obzirom na njihov uticaj i sve veći broj osoba koje žele da se bave tim poslom velika je vjerovatnoća da će to ubrzo i postati.

„Suštinski gledano to je zaista jedno zanimljivo i prije svega kreativno zanimanje. Važno je da znate prenijeti poruku, da ste zabavni, korisni i da riješavate neki problem. Na primjer, ako neko želi uzgajati orhideje, a vi znate kako ih treba njegovati onda trebate taj recept objasniti svojim pratiteljima.  Ipak, ovo zanimanje ima i svoje loše strane. Dobijate poklone, putovanja, odjeću, ali nemate privatnost. To je cijena slave.  Ako ste tužni ili neraspoloženi ne možete uzeti slobodan dan jer vaši followeri očekuju da im se javite. Također, ako ste plaćeni da promovišete Pepsi ne možete u javnosti piti Coca Colu.“, pojasnila je Elvedina za Mrežu mira.

Sve više vlasnici malih i velikih biznisa prepoznaju potencijal influensera i često ih angažuju za svoje kampanje. Tradicionalni mediji polako gube svoj uticaj, a digitalni cvjetaju.

„Influenseri su na neki način živa reklama zato su njihove usluge tražene. Oni su oni koji na svom primjeru pokazuju proizvode i tako funkcioniše savremeni marketing od usta do usta. Nekada smo vjerovali komšijama, a danas influenserima. Suština se nije promjenila. Zbog toga je jako važno da prvenstveno mali biznisi prepoznaju potencijal influensera i da ga iskoriste u svoju korist“, naglasila je Obuća.

 Ukoliko plasirate novi proizvod na tržište možete poslati taj proizvod nekolicini influensera i jednostavno pratite rezultate. Iznenadićete se kada vidite kako brzo raste vaša prodaja.

„Najvažnije je da znate odaberete prave influensere. Postoje različite niše na Instagramu i ljudi koji ih prate. Ako pravite odjeću za bebe onda trebate tražiti influensere koje prate roditelji. Ukoliko ne izaberete influensera kojeg prati vaša ciljna skupina u tom slučaju ćete uzalud baciti novac i vaš proizvod neće biti brzo prepoznatljiv“, istakla je community managerica.

Kako će se razvijati ovo zanimanje u budućnosti i koliko će biti tažene usluge influensera teško je tvrditi sa sigurnošću. Ipak, sigurno je da više neće postojati šala u kojoj se govori da je biti poznat na instagramu  isto kao biti bogat u monopolu.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.