Intervju sa predsednikom nevladine organizacije „Flores“ Sjenica Sedatom Vrcićem

Intervju vodio: Slobodan Martinović

1. Kakva je trenutna zdravstvena situacija u Sjenici?

U Sjenici je zdravstvena situacija dramatična. Iz dana u dan raste broj zaraženih i oboljelih. Veliki broj je i umrlih građana, ali još nema podataka koliko je ih je umrlo od korone, a koliko od drugih uzroka.

2. Šta je najpotrebnije?

Sve je potrebno: lijekovi, medicinski aparati (respiratori, oksigenatori i dr), zaštitna oprema za medicinske radnike (skafanderi). Prema izjavama nekih autoriteta iz lokalnog Doma zdravlja, osoblja je dovoljno, ali je pitanje do kada, jer i među njima ima oboljelih, a može ih biti još u narednim danima.

3. Koliko  su izbori  promenili  političku situaciju u Sjenici?

Izbori i pogotovu predizborna kampanja (mitinzi) su prije svega promijenili zdravstvenu situaciju u gradu, pa i na broj glasača. I to će biti samo jedna od konsekvenci ovih izbora. Na političkom planu, najveće iznenađenje je  Grupa građana „BEZ DISKRIMINACIJE – ALDIN DINO KURTOVIĆ“ koja je osvojila 5 (od ukupno 39) odborničkih mjesta u Skupštini opštine.u kojoj već odavno etablirane strankie koje u lokalnim okvirima imaju obavezan (bošnjački ili srpski) nacionalni politički identitet, ova grupa građana sa nedovoljno artikulisanim programom i plsatformom, ali sa vrlo jasnom  porukom da je otvorena za sve građane i da ne pristaje na diskriminaciju osvojila je veliki broj glasača koji su na početku izbornog prcesa bili neopredijeljeni. O drugim eventualnim promjenama koje su donijeli izbori prerano je govoriti, jer još uvijek traju pregovori i lobiranja za formiranje postizborne koalicije, a i talas epidemije COVID19 virusom je sva druga zbivanja bacio u drugi plan.

Centar za istraživanje u politici Argument

www.bitovik.org.rs

Stavovi i mišljenja iznešena u ovom članku su potpuna odgovornost autora i ne odražavaju nužno stavove Mreže za izgradnju mira.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.