Humanost na djelu

Gračanlije su pokazale veliku humanost kao i uvijek. Naime došlo se na ideju da se organizira ponovo predstava “Đeno, đeno, Romanipe” (Biće, biće romski narod) na inicijativu jednog građana i sredstva od toga događaja koja se prikupe idu za liječenje naših malih sugrađana.

Sredstva su namijenjena Aliji Mujić (9 godina) i Mehmedu Šabiću (13 godina). Njima je neophodna pomoć za liječenje i oporavak.

Predstava je već bila na repertoaru BKC Gračanica. U njoj glume Romi. Tom predstavom se pomalo otklanja diskriminacija i stigma prema ovom narodu koji je veoma diskriminisan, ali se pomalo u pozitivnom smislu mijenja i svijest građana, i Romi se sve više prihvaćeni kao ravnopravni članovi društva.

Predstava je protekla u dobroj atmosferi i velikim odzivom građana, kako bi dala doprinos za liječenje i oporavak naših malih sugrađana. Predstavu je režirala naša sugrađanka, režiserka Mirela Trepanić koja je takođe aktivna i u političkom životu lokalne i kantonalne zajednice.

Nažalost tragično je to što se na ovakav način moraju skupljati sredstva za liječenje bilo djece ili odraslih. Država je dužna da to radi. Uzimaju doprinose za zdravstvo, razne markice, ali ne pomažu gdje i kada je potrebno. Nadati se da će se vremenom i u skoroj budućnosti stvari popraviti i da ćemo svi imati pristup medicinskim uslugama bez obzira o kakvim situacijama se radi. Država se po raznim međunarodnim ugovorima obavezala na svjetske standarde, a po međunarodnom pravu međunarodni ugovori, konvencije i slično imaju veću snagu nego domaći propisi.

Opet velika pohvala za Gračanlije i njihovu humanost.

Piše: Nihad Kadić
Neovisni novinar, fotograf, bloger

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.