Druženje učenika Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju i studenata socijalnog rada

Nedavno je upriličeno druženje djece iz Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla i studenata Socijalnog rada. Aktivnosti su obavljene u prostorijama dnevnog boravka ovoga Zavoda.

Na samom početku djeca i studenti su se upoznali jedni sa drugima, porazgovarali, puhali balone i dekorisali prostoriju. Potom je uslijedilo upoznavanje i sa Šarenkom iz Maštograda, koji je donio posebnu dinamičnu notu ovome druženju. Šarenko i prisutni su se zagrijali uz pjesmu “Kad si sretan”. Svi skupa su plesali i pjevali mnoštvo drugih pjesama, popraćenih uz zvuke gitare.

Nakon toga napravljen je predah uz grickalice i piće. U okviru druženja urađena je i radionica. Učenici su pravili novogodišnje čestitke i dijelili ih prisutnima ili su ih ostavljali drugim, njima posebnim, ljudima. Na ovaj način se pokazalo koliki značaj u socijalnom radu i radu sa djecom, općenito, imaju ovakve radionice. Ovaj način rada potiče kreativnost i izražajnost kod djece. Svi su aktivno sudjelovali i pokazali interesovanje, kako za individualni, tako i za grupni rad.

Radionica je nastavljena u prazničnom duhu, pa se prisutnima pridružio i Djed Mraz. Oduševljenje je podignuto na jednu novu razinu, a dječijoj sreći nije bilo kraja! Nakon druženja, Djed Mraz je djeci podijelio paketiće. Uslijedilo je otvaranje i pregledanje paketića.

Ovo, naime, nije prvi put da se ovi studenti susreću sa ovim učenicima. Raniji posjet je realizovan 3. 12. 2019. godine. Tada su studenti imali priliku upoznati se sa načinom rada ovoga Zavoda, u smislu nastavnog programa. Razgovaralo se i o veliko značaju uloge socijalnog radnika u ustanovama ovoga tipa. S tim u vezi, dogovoreni su i volonterski angažmani studenata u Zavodu. Ovo je pokazatelj važnosti ovakvih posjeta, kako zbog sreće učesnika, tako i zbog rada na socijalnim vještinama, koje su bitan faktor za socijalne radnike.

Studenti su iskoristili priliku i zahvalili se svima koji su podržali njihovu akciju, uz želju da se ovakve aktivnosti nastave i u budućnosti.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.