Astronomija u školi, da ili ne?

U nekoliko projekata koje sam radila sa učenicima naše škole, kao jedan od ciljeva sam navela da je važno promijeniti obrazovnu politiku u smislu uvođenja, odnosno, vraćanja astronomije kao zasebnog predmeta u škole. Paradoksalno je da se u vrijeme svemirske edukativne ekspanzije u svijetu astronomija nikako ili vrlo malo izučava u osnovnom i srednjim školama u BiH i kao samostalan predmet se smatra suvišan i nepotreban.

Ne kažem da je uopće nema u školskim programima, dotičemo je u fizici za 4 razred, u povijesti u vjeronauci, … Često pitam djecu da li čitaju naučno-popularne sadržaje, pa sam nedavno upitala u završnom razredu da li su čitali “George’s Secret Key” od S. Hawkinga i njegove kćerke Lucy, zanimljivu seriju od pet knjiga za djecu, o tajnama svemira. Nisu. Čuli samo za Hawkinga.

Da li je vrijeme mijenjanja i sadržaja lektira?

Jake svjetske škole nikada nisu izbacile astronomiju kao zaseban predmet, jer su shvatile njenu važnost za elitno obrazovanje.

Štoviše, u svijetu se trenutno odvija brzi razvoj primijenjene astronomije i astrofizike, ali Bosna i Hercegovina je, nažalost, i u toj industriji daleko od prvih mjesta (u kontekstu obrazovnih predmeta).

Naravno, čak i kad bi bilo onih koji bi potegnuli ovo pitanje u mjestima na kojima se piše obrazovna reforma, dobili bi odgovor (onih kojima je naučna nepismenost mladih u BiH pogodno tlo za velike ciljeve moćnih “krojača”) da još uvijek nema ni dobrih nastavnih materijala, ni dovoljno motivacije, te da su djeca i ovako opterećena velikim brojem predmeta.

Ono što lično mislim da je vrlo malo učitelja koji su spremni očarati učenike u prepoznavanju sazviježđa na noćnom nebu ili im dati uvid o mjestu čovjeka u Svemiru, kako život čovjeka ovisi o kosmičkim pojavama, naučiti ih visoko sanjati…

Iako na vlasti imamo pametne ljude, čini se da i dalje vlada nestašica ljudi koji mogu iskoračiti tri koraka naprijed i boriti se za obrazovnu reformu u skladu sa vremenom.

Astronomija je djeci jedna od najzanimljivijih i najljepših nauka. Ako školarci proučavaju astronomiju od 5. razreda, onda će ih vjerovatno, nakon što su “zagrizli” u nauku, manje zanimati alkohol i huliganstvo. Znanje iz područja astronomije omogućit će im da formiraju logičko razmišljanje koje je svakoj osobi potrebno u životu. Poznavanje sadržaja iz astronomije, pomoći će učeniku da razvije prostorno razmišljanje, razvije maštu…

Iako zvuči pretenciozno i pretjerano, ali stvarno mislim da bi uvođenje astronomije u škole bilo obnova normalnog toka odgojno-obrazovnog procesa i prilika školarcima da STEM područje odaberu za njihovu profesiju, koja je zaista budućnost čovječanstva.

Astronomija je izuzetno zanimljiva, prekrasna i potpuno dostupna nauka, koja osobu čini civiliziranijom. Uostalom, “ako su zvijezde upaljene, to znači da su nekome potrebne”

Da li bi se uvođenjem/vraćanjem zasebnog predmeta astronomije u škole poboljšao obrazovni proces, tek bismo vidjeli, ali inicijativa bi vjerovatno potaknula i razmišljanje o uvođenju i nekih drugih predmeta poput Domaćinstvo, Bonton, Kultura religija, Zdravstveno obrazovanje,… čega nam zaista nedostaje u svakodnevnom životu.

Piše: Amna Dervišagić

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.