April i maj

Bio je njen praznik. Njen april i maj.
Prvi i posljednji dan u mjesecu. Njen godišnji odmor, regres, bolovanje i prekovremeni sati.
Bio je to sve to i još mnogo više!

Mnogi bi rekli najveći neradnik.
A, on umoran od posla i odmoran od ljubavi uvijek je pronalazio snagu. Da rukama punim žuljeva čuva njene tek namazane ruke, savršeno uklopljene u međuprostor njegovih prstiju. S dovoljno prostora da zrak uđe između dlanova, da se krema suši, sve dok prsten ne ispuni i to malo prostora što ih sklopljene u šaku dijeli.

Mnogi bi rekli najveći neradnik.
A, on umoran od posla i odmoran od ljubavi uvijek je pronalazio snagu. Da se prvog i drugog maja, odmaknu od buke, zvukova miješalice, kamiona, bagera i od pijeska prašine. Da uživaju u igri leptira, plavom nebu i tek ponekom zvuku spreja za alergiju, samo da ostanu duže, dok ih hitna ne razdvoji. Da mogu gledati jedno u drugo, bez da išta kažu. Da najljepše stvari izgovore jedno drugom stavljajući usne na usne. Da se nasmiju životu i problemima s kojima se susreću, onako iskreno i od srca kao kad te netko tek svježe ubranom travom zagolica po rubu uha, dok si ti zagledan u nebo i zamišljaš kako poput najljepšeg leptira letiš prema nebu.
A, ti se smiješ.

Mnogi bi rekli najveći neradnik.
A, on umoran od posla i odmoran od ljubavi uvijek je pronalazio snagu. Da bude njen prvi maj. Da bude njeno nebo u čije će prostranstvo poletjeti i tamo biti najsigurnija. Da bude njeno sunce koje će je vječno grijati. Da bude njena dekica na koje će spustiti rame i sanjati najljepše snove. Da bude njena tek ubrana trava koja će ju nasmijati i otkriti čaroliju njenog osmijeha. Onog, iskrenog. Od uha do uha. Osmijeha koji otkriva karijes. Osmijeha koji proizvodi zvuk. Osmijeha kojeg voliš i zbog kojeg se smiješ.

Bio je njen praznik.
Njen april i maj.
Prvi i posljednji dan u mjesecu.

On, za mnoge neradnik, a ustvari najveći radnik.
Koji se ne umara od ljubavi, zagrljaja, čuvanja ruku, poljubaca, snova i iskrenog osmijeha.

On, njen roštilj ljubavi, njena krema za ruke, njen regres i prekovremeni sati.

Njen odmor od umora.
Njen život od života.

Sarajevo, 2018.

Preuzeto sa: Piso J

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.