Antistigma i govorništvo u oblasti mentalnog zdravlja

U našoj državi, kao i šire vlada, velika stigma i diskriminacija prema mentalnim poteškoćama i onima koji se bore sa tim poteškoćama. Stigma ima različite oblike, negdje blaže, a negdje teže. Tako da se svi mi trebamo boriti protiv te stigme i uvriježenog mišljenja da su korisnici usluga mentalnog zdravlja opasni, lijeni, lažovi i još mnoštvo stvari.

Zato se u okviru borbe protiv stigme organizuje “Trening govorništva u okviru šireg antistigma programa u oblasti mentalnog zdravlja”. Ovo je treća faza projekta koju finansira i podržava vlada Švicarske, a implementira “Asocijacija XY”.

U projektu učestvuju korisnici usluga mentalnog zdravlja i obučavaju se u oblasti govorništva o svojim problemima, nedoumicama i slično. Poslije uspješno savladanog seminara-radionica korisnici će da samostalno izlažu svoje priče pred širim auditorijem, kao što su grupe studenata, učenika, raznih organizacija, i slično.

Postat će stručnjaci po iskustvu.

Projekat je već počeo. Jedan seminar-radionica u trajanju od dva dana je održana u Banja Luci u hotelu Jelena. Krajem mjeseca slijedi drugi seminar u drugom gradu.

Predavači su eminentni stručnjaci iz psihijatrije sa velikim iskustvom kao profesorica Dr Esmina Avdibegić i docent Dr Ognjen Radović. Takođe su i prisutni predstavnici “Asocijacija XY”. Jako dobar projekat koji će dosta doprinjeti da se stigma, i sve ostale nedoumice kod šireg građanstva, razbiju i da se korisnici usluga mentalnog zdravlja smatraju kao i ostali, vrijedni poštovanja, i prihvaćeni od okoline.

Nihad Kadić
Neovisni novinar, fotograf, bloger

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.