A jel’ Huso… musliman?

Znaš li kako je naš narod govorio za starije insane kada nešto loše ili glupo naprave? “Ostario, a još uvijek budala”. E, to mi naum pade jutros ‘nako rano na sabahu. Pa, i bio je taj naš narod u pravu. U šta su mi godine prošle, a da se pameti ne naučih. Stotinu puta sam rekao da neću previše kontati, jer to nije dobro za moj bosanski mozak. Za nas Bosance je to opasno da plaho razmišljamo, jer nam se naši “mali” mozgovi odmah usiju poput žarulje od razmišljanja. A kad je rako vruć more nam, ne daj Bože, i “pregoriti” poput sijalice, pa šta ćemo onda. Al’ kako bolan da čo’jek ne konta kad mu nešto nije jasno? Mora kontati. Pa tako i ja. I zamisli ti mene, budale. Čitavu noć sam ti ja konto “Jel’ Huso čo’jek musliman?”

Trebo bi biti ako po imenu suditi. Za mene koji nisam “pravi” musliman prema novim pravilima koja se stvaraju na najvišem državnom i vjerskom nivou u našoj “muslimanskoj” BiH, je Huso ne samo musliman nego… čo’jek gromada, čo’jek velikog srca i čo’jek vrijedan svake pohvale. E sad se ti sigurno pitaš koji je to Huso? Pa to bi svaki bosanski insan trebao znati, jer nema baš mnogo insana koji su to bili i ostali i nakon svih belaja koji nas zadesiše. Riječ je o Husejinu (Husi) Smajiću iz Bugojna. Čo’jek ti je nešto kop’o na svojoj njivi, te naiđe na stare grobove. U jednom od grobova bilo je “tijelo” insana pokriveno svilom, zlatom i ostalim dragocjenostima. Tad je Huso odlučio da sopstvenim sredstvima ispita teren. Nađeni su i ostaci stare porušene crkve koja je najmanje 700 godina stara.

A onda se Huso odlučio za još jedan novi korak. Odlučio je da izgradi crkvu onakvu kakva je i bila, da je obnovi. I naravno sve je to platio svojim novcem. Na kraju kad je sve završeno, Huso i njegov prijatelj Bugojanski sveštenik (pop) Slaviša Đurić odlučiše da to svečano “otvore”. Svi iskopani eksponati bili su izloženi i dostupni gostima. Pa kao što je to red u našoj BiH, domaćin odluči da pozove i ljude od “vjere” odnosno predstavnike vjerskih organizacija. Dođe narod, dođe katolički svećenik i predstavnici Katoličke crkve. Na mjestu je već bio pop Slaviša, ali došli su i predstavnici Pravoslavne crkve. I… čekali su. Nisu ni šerbe, a ni kahvu popili, čekali su da se bugojanski efendija ili neko iz IZ Bugojna pojavi. I… džaba su čekali. Mogli su skapati od gladi i žeđi da su nastavili čekati. Ali eto… i to je prošlo. Šteta što u IZ to nisu vidjeli kao simbol suživota, a Husino djelo kao veliko djelo “malog” bosansko-hercegovačkog insana.

Doduše to Husino veliko djelo nije prošlo nezapaženo. Rekcije su bile različite, od onih sa pohvalama do onih sa prijetnjama i izlivom prostaštva na najvišem nivou koje je pristizalo od “velikih” muslimana. “Kakva je to budaletina od čo’jeka?” pitaju se neki (ne)ljudi. “Budala. Nakon sto su srpski nacionalisti porušili preko 650 muslimanskih vjerskih objekata – on im se “ulizuje” i popravlja crkvu” riječi su drugog “muslimana”. Onaj treći optužuje i Husu i Srbe zbog crkve u dvorištu nane Fate. Neki “veliki” Srbin piše “Koliko preuveličavaju to. To i nije nešto posebno…” Ni jedni ni drugi nisu oduševljeni ni Husom niti njegovim djelom, jer za nacionaliste bilo sa koje strane da dolaze, svaki ljudski postupak i sve drugo osim mržnje prema onim “drugima” je neprihvatljivo.

A ja opet nešto kontam. A prisjećam se i vremena kada su ljudi vjernici svih vjera pomagali u izgradnji vjerskih objekata. To je nekada normalno bilo, pa i Husu njegov babo vaspitao da “Voli svoje, a poštuj tuđe”. I ako mjerimo onim starinskim aršinima onda je Huso ljudina i po. Insan vrijedan poštovanja i pohvala. A ako njegovo djelo mjerimo aršinima “velikih” muslimana koji postadoše vjernici preko noći. Dan prije se kleli u partiju, a sutradan najveći (ne)vjernici. Prema tim njihovim aršinima je Huso “izdajica” vjere muslimanske. (Ne)vjernik jer poštuje i tuđe koliko voli svoje. Za njih, novokomponovane muslimane, to ne važi nego “Što vise mrziš tuđu vjeru i bogomolje veći si “musliman”. Dakle… Huso nije musliman. O tome morete sigurno dobiti i potvrdu od IZ ili od “državnih” službenika i najviših predstavnika koji ne tolerišu nikakvu toleranciju prema drugima. I šta drugo očekivati od onih koji su se “komunistima” zvali iz koristoljublja. Niti su oni vjernici niti vole vjeru i vjernike, nego u svemu tome vide mogućnost bogaćenja. A mnogima je to pošlo za rukom. Od fukara do biznismena preko stranke i preko mržnje.

Hvala ti Huso sto si insan. Pravi merhametlija musliman koji bi u nekom drugom vremenu i među pravim ljudima bio poštovan. Najteže je čovjek biti, a ti si to bio i ostao. Aferim ljudino.

Autor: Ćejko Kahteran
Zecovi, Prijedor

Djeca bez djetinjstva

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.