Sarajevo Film Festival – Dealing with the Past

Sarajevo Film Festival, će uz podršku Robert Bosch fondacije i National Endowment for Democracy, nastaviti razvijati projekat Dealing with the Past. 

Dealing With the Past služi kao dodatna platforma za svjedočenja/priče koje mogu poslužiti kao baza za razvijanje filmskih scenarija, projekata i filmova te će ove godine program biti proširen u vidu radionice za pripremu i prezentaciju priča na True Stories Market koji će se desiti za vrijeme 26. Sarajevo film festivala. Sarajevo film festival će se ove godine održati od 14. do 21. augusta.

Kako bismo bili u mogućnosti ponuditi kvalitetan i relevantan sadržaj, veoma je važna suradnja sa relevantnim institucijama koje se bave pitanjima ratnih sukoba, rješavanja ili razumijevanja istih. Shodno tome SFF želi ostvariti komunikaciju sa različitim organizacijama, radi ostvarivanja suradnje i učešća u programu, ne samo kroz pristup i promociju njihovih baza podataka, odnosno, svjedočenja, priča i dokumenata za koje smatraju da bi mogli da doprinesu razvoju i promociji mira, u okviru projekta a i šire, već i aktivng učešća u cijelom procesu i cjelogodišnjem projektu.

Festival snosi troškove smještaja i puta predstavnicima organizacija koje budu izabrane.

Programski partner na projektu Dealing With the Past, bi ponudio/predložio svjedočenja/priče iz svoje baze podataka koje bi ušle u selekciju za predstavljanje na True Stories Market. Rok za prijavu priča/svjedočenja, je 29. juni 2020. godine. Najbolji format za predstavljanje priča je jedna stranica. Za više informacija o prethodnim pričama pogledajte našu prošlogodišnju brošuru –  https://www.sff.ba/upload/documents/25thSFF_brosura_DWTP.pdf

Kriteriji za slanje priča:

1. Fenomen žena silovanih u ratu i život poslije
2. Nestale osobe i otvoreni procesi / Kazneni postupci i osude, Zakon o oprostu i pomilovanja počinitelja
3. Izbjeglice i njihov povratak / Susret sa mjestom i/ili počiniteljem zločina
4. PTSP, posljedice rata i njihov uticaj na preživjele članove porodice (opsesivno kompulsivno ponašanje žrtava)
5. Pozitivne priče: Ljudi različitih nacionalnosti spašavali živote jedni drugima, povratnici, okončani procesi…
6. Život u mjestu gdje nije bilo rata – doživljaj rata, uticaj, posljedice
7. Fenomen djece odrasle u ratu – njihove priče, perspektiva i doživljaj rata
8. Uticaj i posljedice rata na sve segmente života 20 godina nakon – otvorene rane, dijalog, suživot, zatrovanost djece koja su rođena tijekom ili nakon rata… Kako krenuti dalje? 
9. Pozitivne priče mladih generacija na temu suočavanja sa prošlošću.

Za sva dodatna pitanja i neophodne informacije SFF stoji na raspolaganju.

U iščekivanju Vašeg odgovora. 

2 komentara

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.