Proširena turistička ponuda glavnog grada: Sarajevo dobilo Muzej optičkih iluzija

Po uzoru na velike evropske gradove, bh. Muzej iluzija kroz dio eksponata promoviše kulturu i tradiciju BiH

Nakon više od godinu pripremanja eksponata, u Sarajevu je danas otvoren prvi Muzej optičkih iluzija.

U realizaciji ideje da se otvori ovakav muzej učestvovalo je više osoba, uključujući i mlade umjetnike sa Akademije likovnih umjetnosti, dok je za 3D slike na zidovima zaslužan Kerim Mušanović.

Promocija BiH

Ovakav prostor obogatit će turističku ponudu Sarajeva i uključiti se u mrežu sarajevskih muzeja koji imaju mnogo toga za ponuditi.

Po uzoru na velike evropske gradove, bh. Muzej iluzija kroz dio eksponata promoviše kulturu i tradiciju BiH.

“Muzej broji oko 100 eksponata, a posjetitelji će moći vidjeti iluzije koje imaju motive BiH, tj. one koji promovišu našu kulturu i tradiciju kao što je 3D slika na zidu Vučka, beskonačni tunel spasa, bunar bez dna, beskonačni disko i slično. Posjetiocima preporučujem da posjete i sobu manje – veće, antigraviti sobu, te naopaku sobu sa bosanskohercegovačkim motivima”, kazala je portparolka Muzeja Rebeka Abdagić.

Abdagić ističe kako će nastojati da uvijek obogaćuju ponudu muzeja, postavljajući nove i zanimljivije eksponate. Kazala je da su određene motive sami kreirali, a tiču se bosanskohercegovačke historije. Za najmlađe posjetioce osmislili su play room koja sadrži razne mozgalice.

“Imamo dosta mozgalica koje potiču na kreativnost i razmišljanje. Vjerujem da na prvu izgledaju jednostavno, ali da bi ih mogli riješiti, potrebno je uključiti i malo razmišljanja, ističe kustosica muzeja Merima Bešagić.

Djecu će, kako ističu, educirati i o poznatim historijskim ličnostima poput Nikole Tesle, Leonarda da Vincija i drugih.

Interaktivni pristup

Muzej će biti otvoren svaki dan od 10 do 22 sata, nalazi se na adresi Skenderija 28, a cijene karata su za odrasle 12 KM, 9 za djecu i studente, 7 za grupne posjete škola i 35 KM za porodicu. Ovaj paket uključuje dvije karte za odrasle i dvije za djecu. Muzej nudi interaktivni pristup, a posjetitelji će sami moći otkrivati prostorije.

Izvor: Oslobodjenje.ba

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.