Press konferencija povodom premijere multimedijalnog performansa ”Hadžera”

Najteži oblik društvenog sukoba koji nalazimo u cjelokupnoj dosadašnjoj ljudskoj istoriji je rat, sa svim svojim nesagledivim posljedicama  gubitaka ljudskih života, dugoročnim negativnim posttraumatskim emocijama na generacije, demografskim promjenama, sveopštoj materijalnoj i kulturnoj destrukciji…                                                                                   

             Performans ‘’Hadžera’’ predstavlja spoj glume, plesa i muzike, te prikazuje dijagonalu stradanja  naroda sa naših prostora, koja se mogu preslikati u bilo koji dio svijeta koji je preživio strahote rata. Perforemans sadrži niz ispovijesti ispričanih kroz monološke forme  posvećen  kulturi sjećanja na brojne žrtve stradale u ratovima u BiH.
            Koreo scene, ansambl baleta, muzika i interpretatori muzike daju poseban pečat i vrijednost ovom performansu, ali i olakšanje, jer daju određeni otklon prema traumatičnim situacijama i tako priču čine manje potresnom za gledaoce.

             Autor teksta je Kasim Čustović, režiju potpisuje Riad Ljutović, a dramatizaciju teksta Džejna Hodžić. Glavne uloge igraju bosanskohercegovačke glumice Merima Lepić Redžepović i Vanesa Glođo, uz muzičku pratnju Zanina Berbića i Alme Subašić. U projektu učestvuju i polaznici Multimedijalnog projekta i škole baleta JU CKM.

             U srijedu, 22. jula, u 11 sati u prostorijama JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo bit će organizirana press konferencija povodom premijere multimedijalnog performansa ‘’Hadžera’’, koja će biti upriličena 24. jula u 20 sati na Teatarskoj sceni Jelićeva, poštujući sve mjere zaštite i bezbjednosti naših sugrađana.

             Na press konferenciji će se obratiti direktor JU CKM Armin Omerović, redatelj Riad Ljutović, glumice Merima Lepić Redžepović i Vanesa Glođo, te Damir Kustura i Zulejha Kečo pod čijim vodstvom su se polaznici Multimedijalnog projekta i škole baleta JU CKM pripremali za učešće u ovom projektu, koji broji preko dvadeset sudionika.

        Ovim povodom, pozivamo poštovane medije koji redovno prate i informiraju javnost o svim aktivnostima našeg Centra da nam se pridruže u navedenom terminu.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.