Narodno pozorište Sarajevo postalo član Asocijacije balkanskih nacionalnih teatara

U godini obilježavanja stote godišnjice, Narodno pozorište Sarajevo pristupilo je Asocijaciji balkanskih nacionalnih teatara – ABNT.
Potpisivanjem memoranduma o pristupanju Asocijaciji balkanskih nacionalnih teatara, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić ozvaničio je početak aktivnog članstva najveće teatarske kuće u BiH u ovoj asocijaciji.

(Foto: Ajan Alen/shutterstock.com)

Uz Narodno pozorište Republike Srpske, Makedonski narodni teatar, I.L. Calagiale Narodno pozorište Rumunije, Narodno pozorište Priština, Narodno pozorište Albanije, Crnogorsko narodno pozorište, Slovensko narodno pozorište, Hrvatsko narodno kazalište, i Narodno pozorište Sarajevo aktivno će doprinositi razvoju teatarskih perspektiva i kapaciteta u regiji, navedeno je u saopćenju.
Prema riječima Mustafića, značaj pristupa ovoj asocijaciji ogleda se u regionalizaciji programa i umjetničkoj, kako produkcijskoj, tako i autorskoj saradnji na više razina. To je, navodi Mustafić, jedan od prvih poteza na putu ka boljem pozicioniranju Narodnog pozorišta u Sarajevu na evropskoj mapi kulture.

– Centralno pozorište mora biti važno u ovom gradu, u ovoj državi, pa u regiji, pa potom i u Evropi. To je naš cilj. Pred nama je veliki umjetnički izazov. Praviti repertoar koji će imati odjeka kod domaće publike, a ujedno i biti prepoznat na međunarodnoj pozorišnoj sceni. Moramo senzibilizirati publiku za široki spektar tema kako bi u njima pronalazila identifikacijske olakšice, jer pozorište više ne znači modu, nego potrebu. Ali kada jednom izađemo iz predugog tranzicijskog razdoblja, doći će i neko novo vrijeme i za pozorište i za naša očekivanja. A ona moraju biti evropskog scenskog standarda – naglasio je Mustafić.

Kako podsjećaju, 2021. godina je godina u kojoj se navršava sto godina od početka rada Kuće Na Obali. Naime, 21. oktobra 1921. godine, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, premijernim izvođenjem dramske predstave “Protekcija” po tekstu Branislava Nušića, a u režiji Nikole Hajduškovića, najstarija i najveća teatarska kuća u BiH, zvanično je počela da radi.

Da je Nušićeva satira svevremeno aktuelna, pokazat će i prikazivanje istog naslova u režiji srbijanskog redatelja Kokana Mladenovića. Premijera je zakazana za četvrtak, 21. 10. u 19:30, a prva i druga repriza na rasporedu su u petak i subotu, 22. 10. i 23. 10. u istom terminu.
Adaptaciju teksta i songove u predstavi “Protekcija” potpisuje Milena Bogavac, kompozitorica je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić. Marijela Hašimbegović je scenografkinja, dok je za kostime zadužena Lejla Hodžić.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

ba.ekapija.com

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.