Mostar Kultur Punkt osnažuje lokalnu scenu ulične umjetnosti

U Mostaru je ove sedmice počeo konceptualni program “Mostar Kultur Punkt” koji Udruga Rezon, zvanična platforma Street Arts Festivala Mostar, sprovodi uz prijateljsku i partnersku podršku Goethe-Instituta u BiH, u okviru projekta IchBiH.ba koji ima za cilj promociju njemačke kulture i jezika kroz podršku lokalnim inicijativama u BiH. 

“Za čitav ovaj konceptualni program poslužili smo se primjerom Berlina, imajući u vidu da je period neposredno prije i nakon pada Berlinskog zida bio krucijalan u stvaranju street art kulture”, rekla je Maja Rubinić, jedna od organizatorica Mostar Kultur Punkta. 

Realizacija aktivnosti koje su planirane u sklopu ovog programa počela je na Mural Punktu u Zagrebačkoj ulici gdje lokalne umjetnice i organizatorice Mostar Kultur Punkta i Street Arts Festivala Mostar, Iris Ivković i Karla Ćosić, sa sarajevskim umjetnikom Benjaminom Čengićem oslikavaju mural. Ovo je njihov prvi samostalni mural ovako velikih dimenzija, te im Benjamin velika podrška. Prve reakcije su izuzetno pozitivne, a susjedi već smišljaju potencijalne buduće aktivnosti koje bi uljepšale ovaj dio grada.

U isto vrijeme na KulturStadt Punktu u Srednjoj školi likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića Mostar učenici i učenice profesora Darija Pehara imali su priliku da slušaju predavanje o uličnoj umjetnosti renomirane umjetnice Jane Danilović. Prisutni su se upoznali sa osnovnom terminologijom u uličnoj umjetnosti, te su im predstavljene i vrste tehnika i kako ih mogu prepoznavati. Narednih dana, učesnici i učesnice radionice će sa profesorom Peharom i lokalnom umjetnicom Majom Rubinić raditi na vlastitim umjetničkim djelima koja će biti svojevrsne interpretacije već postojećih djela njemačke street art scene. Nakon završetka svojih radova, učesnici će ih aplicirati u javnom prostoru.

Tokom vikenda zainteresirani će imati priliku da u subotu,  4. 12. posjete Musik Punkt u Klubu 27 u MC Pavarotti sa početkom u 19:30 sati. Gostovat će DJ Tijana ILLMN iz Banje Luke uz lokalnu podršku Ploggena koji će sve prisutne provesti kroz muzičko historijsko putovanje elektronske muzike i time doprinijeti osnaživanju elektronske muzičke scene i umreživanju lokalnih DJ-eva.

Jedan od pionira bosanskohercegovačke grafiti i hip-hop scene, Frenkie aka LACK, gostovat će na Graffiti Punktu u nedjelju, 5. 12. u OKC Abrašević sa početkom u 20 sati. Slušat ćemo “Priče sa zidova”. Ovim događajem će se publika u Mostaru i šire upoznati sa grafiti kulturom, njenim temeljima na našim prostorima i izazovima sa kojima se suočava i koje prevazilazi. Razgovor će voditi Sabina Maslo, jedna od organizatorica Mostar Kultur Punkta i jedna od osnivačica Street Arts Festivala Mostar.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.