Besplatne online biblioteke – elektronske knjige koje čekaju na vas!

Većina ljudi nije svjesna širokog spektra besplatnih online biblioteka. Baze podataka, knjige, video i audio snimci i e-knjige koje su dostupne samo čekaju da budu pročitane, a ovaj kratki vodič će pomoći svim čitaocima, ozbiljnim istraživačima i povremenim surferima. Jedini uslov koji je potrebno da ispunite je da poznajete engleski jezik, na kojem su ova djela napisana.

Krimići

Na sajtu The Book Depository ljubitelji krimića mogu naći na stotine romana koje mogu preuzeti besplatno u PDF formatu. Poznati naslovi uključuju one poput “The Man Who Knew Too Much” i “Uncle Bernac”.

Takođe, kolekcija krimića na Project Gutenberg uključuje brojne poznate naslove iza kojih stoje Artur Konan Dojl i Edgar Alan Po. Podržavani formati uključuju HTML, EPUB, Kindle, a neke knjige su čak dostupne i u MP3 formatu.

Akademska literatura

Razni radove, kao i istorijski i naučni tekstovi dostupni su besplatno na sajtu Bartleby, pa tako možete pročitati “The Interpretation of Dreams” Sigmunda Frojda, “Ninety-Five Theses” Martina Lutera ili “Anatomy of the Human Body” Henrija Greja.

University of Pennsylvania nudi više od milion knjiga besplatno, a teme se kreću u rasponu od istorije i prava, pa sve do medicine, vojne i pomorske nauke. E-knjige se mogu preuzeti u zip ili tekstualnom formatu, a mnoge su čak dostupne i u HTML-u.

Klasika

Na sajtu kobo, ljubitelji klasike mogu naći i preuzeti neke od najvećih knjiga na engleskom jeziku, uključujući “Wuthering Heights” Emili Bronte ili Tvenovu “Adventures of Huckleberry Finn”.

Jedan broj klasika dostupni je besplatno i na Electronic Literature Foundation (ELF). Ljubitelji književnosti tamo mogu pronaći velika djela kao što su “Paradise Lost” Džona Miltona ili “Pride and Prejudice” Džejn Ostin.

Naučna fantastika i horor

Na sajtu Many Books fanovi naučne fantastike mogu birati između desetina besplatnih naslova, uključujući “The Aliens” Mareja Lejnstera i “The Chessman of Mars” Edgara Rajsa Barouza.

Oregon Digital Library Consortium nudi stotine naslova kroz kooperaciju sa više od 30 svojih biblioteka članica. Naslovi naučne fantastike dostupni su za Kindle, iPad, Android i iPhone u ePub i PDF formatu, a uključuju i najpoznatije naslove kao što je “A Dance with Dragons” Džordža R.R. Martina.

(Preuzeto sa: http://blog.mtel.ba/besplatne-online-biblioteke-elektronske-knjige-koje-cekaju-na-vas/)

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.