Beč glavni grad muzike u 2020. godini

Beč će naredne godine biti glavni grad muzike, a povod je obilježavanje 250. rođendana jednog od najpoznatijih i najcjenjenijih kompozitora Ludwiga van Beethovena.

Proslava tog jubileja, osim u njegovom rodnom gradu Bonnu, bit će i u austrijskoj metropoli gdje je slavni muzičar živio od 22. godine do smrti – 1827. godine.

– Beethoven je rođen u Bonnu, ali je kod nas toliko dugo živio i stvarao da ga smijemo smatrati svojim – rekao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig, u okviru konferencije za medije kojom je najavljeno svečano obilježavanje jubileja 2020. godine.

U čitavom gradu obilježavat će se rođendan slavnog kompozitora.

– Beč je, kao svjetski grad muzike, bez Beethovena teško zamisliti – dodao je Ludwig, saopćeno je iz Eurocomma-PR Sarajevo, Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Osim tog muzičkog velikana, prezentacija Beča kao glavnog grada muzike pod motom “All Ears On Vienna”, odnosit će se i na renomirane muzičke institucije i manifestacije te muzičke zvijezde našeg doba s bečkom vezom, kao što su Aleksey Igudesman, Billy Joel, Juya Wang ili Hans Zimmer.

(FENA / AbrašMEDIA)

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.