Konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rešenja mosta u naselju Dolac u Banjoj Luci

U želji da se dobije odgovarajuće arhitektonsko rješenje mosta preko rijeke Vrbas na poziciji od posebnog kulturno-istorijskog i ambijentalnog značaja za Banju Luku (označenog kao „naselje Dolac“), kao i da se dobiju kvalitetni koncepti i idejna rješenja za uređenje i aktiviranje urbane zone u neposrednom okruženju mosta, Grad Banja Luka raspisuje MEĐUNARODNI, OPŠTI, JAVNI KONKURS ZA IZRADU IDEJNOG URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKOG RJEŠENJA MOSTA U NASELJU DOLAC U GRADU BANJOJ LUCI.

Kao i svaka rijeka i Vrbas razdvaja i spaja; kao i svaka rijeka ima dva lica – ono darežljivo i prijatno, od kojeg ljudske zajednice i bez ulaganja u rijeku imaju koristi i ono zastrašujuće kada se njena sila okrene protiv te iste zajednice. Oba lica se odražavaju na čovjekovu potrebu da je pređe, da u svom bitisanju sa rijekom, spoji, sebi na korist, njene obale …  da uspostavi jedan od osnovnih vidova svog odnosa sa rijekom – prelazak.

Most je presjek tog odnosa …

Most na rijeci Vrbas u naselju Dolac, u neposrednoj blizini banjalučke tvrđave – Kastel, dogradiće vedutu najužeg gradskog centra. Poznati prizor pomenute tvrđave, prisustvom mosta postaće još poznatiji … od zvezde vedute, postaće, silom svog značaja i značenja – superzvezda – veduta za budućnost.

Konkurs za novi most u Docu otvoren je do 30. septembra, a za najbolje idejno rješenje predviđena je novčana nagrada u iznosu od 20, 000 evra.

Konkurs je organizovan digitalno, a više informacija je dostupno na sljedećim linkovima:

Izvor: banjaluka.rs.ba

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.