Rinat Kevrić: Samo putem ispravnog suočavanja sa prošlošću možemo postići pomake u međusobnom povjerenju

Razgovarao: Đorđe Krajišnik

Rinat Kevrić je student druge godine studija Socijalni rad na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Aktivista je sa ljudska prava, sa posebnim fokusom na ljudska prava i osnaživanje osoba sa invaliditetom. Trener je i mentor osoba sa invaliditetom, te pobjednik državnog video takmičenja na temu obrazovanja osoba sa invaliditetom, organizovanog od strane Delegacije EU i UNDP u BiH. Od septembra 2019. godine volonter je Mreže za izgradnju mira, o njegovim iskustvima više saznajte u narednim redovima.

Kako gledaš na rad u Mreži za izgradnju mira, šta pojedincu može ponuditi jedna ovakva organizacija?

Na svoj rad u Mreži za izgradnju mira gledam kao na veliko iskustvo i dio svog života kojeg se rado prisjećam. Pored mogućnosti za sticanje radnog iskustva, stekao sam i prijateljstva koja mi mnogo znače. Što se tiče pojedinca i toga šta pojedincu može pružiti jedna ovakva organizacija, moj odgovor bi bio da je to široka lepeza edukacije i mogućnost širenja vidika, te promicanja tolerancije i ljudskih prava, kao i svega onog za šta se Mreža kao organizacija zalaže. 

Budući da je BiH postkonfliktno društvo, da li misliš da se kroz ovaj vid rada, ispravnog suočavanja sa prošlošću, mogu postići pomaci u međusobnom povjerenju građana BiH?

Moje skromno mišljenje je da se samo na taj način rada i može ostvariti napredak u našem postkonfliktnom društvu uz stalnu međuentitetsku saradnju, koja bi vremenom doprinjela uviđanju da smo mi isti zapravo isti.

Kako bi na osnovu onoga što si saznao tokom svog volontiranja ocijenio stanje u našoj zemlji, u pogledu onoga što je opis djelatnosti Mreže za izgradnju mira?

Tokom vremena provedenog u Mreži mira postao sam svjesniji teške situacije u našoj državi, u kontekstu kršenja osnovnih ljudskih prava. Također imao sam direktan uvid u to koliko tim Mreže mira naporno radi na ostvarenju pomaka pri osviještavanju našeg stanovništva i većem stepenu tolerancije u našem društvu, kao i na suzbijanju svakog vida ekstremizma i kršenja ljudskih prava koja su propisana međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima koje je BiH potpisala i ratificirala.

Kakva iskustva nosiš iz samog volontiranja, koliko će ona biti korisna za tebe u budućnosti?

Moja iskustva rada u Mreži mira su fantastična. Počevši od tima koji je izvanredan i koji mi je pružio podršku od prvog dana u vezi svega. A, što se tiče moje buduće profesije socijalnog radnika, tu mogu reći da je vrijeme provedeno u Mreži dragocjeno iskustvo za mene i nadam se da ću u svom poslu moći primijeniti stečena znanja, pogotovo u pogledu poštovanja ljudskih prava i svega onoga za što se Mreža mira zalaže.

This article has been produced with the support of the European Endowment for Democracy (EED). Its contents do not necessarily reflect the official opinion of EED. Responsibility for the information and views expressed in this publication lies entirely with the author(s). 

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.