Ima li interkulturalnosti u srednjim školama?

Projekat „Interkulturalnost u obrazovanju“ je pokrenut s ciljem izgradnje kapaciteta mladih i razvijanja interkulturalnih vještina koje doprinose duhu solidarnosti i saradnje među mladima Crne Gore i Bosne i Hercegovine u sistemu obrazovanja a realizira se u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“ koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a financira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF). Aktivnosti se odvijaju u četiri srednje škole od kojih su dvije u BiH (Prva gimnazija Sarajevo i Gimnazija Sarajevo School for Science and Technology) a dvije u Crnoj Gori (Gimnazija “Slobodan Škerović” Podgorica i Medresa “Mehmet Fatih” Tuzi). Partnerska organizacija u BiH, Mreža za izgradnju mira, nositeljica je aktivnosti koje se odvijaju u BiH.

Početkom novembra 2020. Mreža za izgradnju mira potpisala je memorandum o razumijevanju sa školama iz Sarajeva i projekat je počeo provedbom istraživanja interkulturalnosti koje se sastojalo od analize legislatve na kojoj se temelji srednje obrazovanje u BiH, ankete o interkulturalnosti u obrazovanju te fokus grupa na temu zastupljenosti interkulturalnosti u obrazovanju sa učenicima, roditeljima i profesorima škola koje sudjeluju u projektu. Kako bi se svi učesnici u istraživanju maksimalno zaštitili od mogućnosti zaraze, sve su se aktivnosti odvijale online.

Druga etapa projektnih aktivnosti, koja je počela krajem novembra i nastavila u decembru, bila je provedba zajedničke obuke na temu Obrazovanjem protiv predrasuda. Umjesto uživo, treninzi za učenike i profesore su se odvijali na zoom platformi a nakon obuke obje su grupe dobile posebne zadatke. Zadatak za učenike je da, radeći u parovima u kojima su učenici različitih škola i, po mogućnosti, različitih država, osmisle i održe male online radionice za svoje vršnjake u kojima će upotrijebiti stečeno znanje o predrasudama i njihovom osvještavanju i prevazilaženju. Profesorska zadaća je unekoliko drugačija jer su oni podijeljeni u 4 tima, prema školama u kojima rade, a također trebaju osmisliti aktivnosti koje bi u njihovoj školi trebale dati doprinos u borbi protiv predrasuda. Sve radionice trebaju biti završene do konca decembra.

Učeničke radionice počinju danas, 09.12.2020. u 10 sati. Želimo im puno kreativnosti i uspjeha a bit će nam zadovoljstvo da u narednom javljanju obznanimo njihove rezultate.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.