U Beču se 2019. godine samo jednom ulicom provozalo 1,6 miliona biciklista

Prema posljednjim mjerenjima biciklističkog prometa, biciklizam u Beču se u 2019. godini pojačao za 2,5%.

U jednu od omiljenih ulica bečkih biciklista pretvorila se Argentinienstraße, u kojoj se broj biciklista udvostručio. U 2010. godini je automatsko brojilo u toj ulici u toku jednog radnog dana uspjelo zabilježiti samo 1.296 biciklista, dok ih je u toku 2019. godine bilo čak 2.617 dnevno. U pitanju je povećanje od 102 posto. Na tri druga automatska brojila prošle godine prebrojano je milion biciklista, a novi rekord postavljen je na Opernringu, gdje je zabilježeno ukupno 1,6 miliona biciklista u toku 2019.

“I dalje ćemo aktivno raditi na jačanju klimatski prilagođenog saobraćaja u Beču. Sve veći broj biciklista smatramo zadatkom da i ove godine razvijamo biciklističku mrežu u gradu.”, izjavila je Birgit Hebein, zamjenica gradonačelnika Beča.

Beč je davno krenuo sa promocijom ovog, poslije pješačenja, najpovoljnijeg prijevoznog oblika u gradu. Stoga će se od 29. do 31. marta 2020. godine u Beču održati  13. Austrijski samit o biciklizmu pod motom “Biciklizam je zaštita klime”. Ukupna kotizacija iznosi 49 eura, a obezbjeđeno je i povoljnije učešće za nevladine organizacije, studente i zainteresovane iz Jugoistočne Evrope.

Registracija i više informacija na: https://www.fahrradwien.at/oesterreichischer-radgipfel-2020/information-english/

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.