Tirana dobija samoodrživu saobraćajnicu – Sunce i vjetar napajaće električna vozila i javno osvjetljenje

U okviru pilot-projekta u Tirani biće postavljeni mali uređaji na sunce i vjetar koji će proizvoditi struju za javno osvjetljenje i punjenje električnih vozila.

Agencija za energetsku efikasnost i Ministarstvo infrastrukture i energetike Albanije predstavili su prvi poduhvat u okviru svog projekta za saobraćajnicu sa čistom energijom. Na dijelu jedne centralne ulice u Tirani dužine dva kilometra, javno osvjetljenje će biti modernizovano, napajaće se iz inovativnih sistema za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, a ta energija će se koristiti i za punjače za električna vozila, piše Igor Todorović u tekstu za Balkan Green Energy News.

Pilot-projekat Smart Road Tirana uključuje zamenu 460 konvencionalnih sijalica LED tehnologijom. Agencija je saopštila da će ušteda struje iznositi 359 megavat-sati godišnje. Postavljanjem brzih punjača sprečiće se, po proceni, godišnje emisije ugljen-dioksida od 853 tone.

Cjelokupni poduhvat omogućava da se spriječi ispuštanje 1.900 tona CO2 i da se spasi 43.339 stabala godišnje, stoji u najavi. Pokrenut je postupak izrade studije izvodljivosti.

Pomenuti dio ulice u Tirani paralelno s rijekom Lanom biće prvi samoodrživi put, jer će sva energija za javno osvjetljenje i električna vozila dolaziti iz malih uređaja za proizvodnju struje koji će raditi na vjetar i sunce, tvrde u agenciji. Ona planira da poslije Tirane projekat proširi na druge gradove.

Prestonica Albanije se u okviru kampanje Trees in Cities Challenge obavezala da će posaditi pola miliona sadnica drveća, po jednu za skoro svakog stanovnika.

Alternativni izvori mogu da pokriju preko 31% potražnje za energijom za javno osvjetljenje i punjenje električnih vozila, saopštila je agencija. Pored projekta pametne saobraćajnice sa čistom energijom, ona studijom izvodljivosti priprema teren za uspostavljanje nacionalne mreže punjača za električna vozila.

Agencija za energetsku efikasnost je naglasila da će elektrifikacija putnog saobraćaja doprineti popravljanju kvaliteta vazduha i ublažavanju klimatskih promena jedino u slučaju da se koriste niskougljenični ili izvori čijim se korišćenjem ne oslobađa ugljenik.

Treći veliki projekat je prelazak na grijanje na gas i obnovljive izvore energije u Korči, umjesto na drva.

ba.ekapija.com

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.