Čovjek je riješio da se iskupi prirodi: Mjesto u Irskoj koje nastanjuju životinje pred izumiranjem

Nadimak Irske bio je Zemlja vukova, zbog toga što se u prošlosti mnogo vukova slobodno kretalo Zelenim ostrvom, a do potpunog uništenja vrste došlo je otprilike pre 250 godina.

Osim živopisnom prirodom, Irska odnedavno može da se pohvali i prvim životinjskim utočištem u koje su smeštene životinje koje su nekada boravile na ovom području. Tako je na privatnu inicijativu osnovan Vajld Ajrelnd, mini zoološki vrt, odnosno utočište u kome možete da vidite medvede, risa, vukove, majmune, crvenog jelena, vepra i mnoge druge. Ove životinje nisu tu slučajno. One su pred izumiranjem u Irskoj i upravo ovo mesto ih je spaslo.

Utočište Vajld Ajrlenda smešteno je na bajkovitom Vajld Atlantik Veju koji se proteže duž zapadne obale Irske. Tačnije, utočište se nalazi na poluostrvu Inišoven, gde životinje borave u svom prirodnom staništu.

Nakon više od sto godina životinje su vraćene tamo gde pripadaju, u prirodu i zaista je pohvalno što se neko za njih pobrinuo, a spasene su iz cirkusa i mnogih drugih mesta koja su neprimerene za život.

Posebno je zanimljivo to što je ovo područje pre nekoliko vekova bilo prekriveno drevnom kišnom prašumom u kojoj su bezbrižno živele divlje životinje, ali zbog ljudske nebrige i pustošenja, nestala je i šuma i životinje. Utočište je posebno i po tome što su za životinje stvoreni gotovo identični uslovi za život ukojima su živele ranije

Vajld Ajrlend je dom smeđem medvedu, jednom od najvećih kopnenih mesoždera u Evropi. Neki DNK nalazi dokazuju da je ova vrsta predak polarnog medveda, a zbog krčenja šuma većina ih je izumrla. Uz medvede, pažnju odvlače i vukovi, životinje po kojim je Irska dobila nadimak “Ostrvo vukova”. U prošlosti se mnogo vukova slobodno kretalo Zelenim ostrvom, a do potpunog uništenja vrste došlo je otprilike pre 250 godina.

Smatra se da je poslednji vuk u Irskoj ubijen 1786. godine na brdu Lajnster jer je navodno ubijao ovce. U skloništu se danas nalaze tri vuka.
Pažnju će vam zaokupiti i majmunivarvarski makaki, koji živahno trčkaraju po svom privatnom ostrvcetu koje imitira prirodno stanište u kojem još borave labudi, patke i guske. Uz njih, šetajući dalje, naići ćete i na crvenog jelena, poslednju preostalu izvornu vrstu ove životinje. Osmeh će vam izmamiti i divlja svinja koja veselo trčkara po svojoj teritoriji.

Ali to nije sve. Kad uđete u utočište, dočekaće vas kokoške, golubovi, zečevi, lisice, sove, itd. Spisak je veliki, ali se možda pitate zašto su i ove životinje ovde.

Naime, Vajld Ajrlend će pružiti dom svim životinjama koje su odbačene ili žive u neprimerenim uslovima.

Ulaznica za odraslu osobu je 10 evra, a već ste na samom ulazu opčinjeni mnoštvom plišanih igračaka u obliku životinja koje nastanjuju ovo ostrvo. Obavezno uzmite kišobran, kabanicu i obuću koja ne propušta vodu jer su uslovi isti kao u prirodi. Ispred utočišta dostupan je besplatan parking, a otvoreno je 7 dana u nedelji od 10 sati ujutru pa do 16 sati po podne.

(6yka)

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.