Misli iz čega piješ

Štetnost plastike se ogleda u tome što prilikom sipanja vrućeg čaja ili kafe dešavaju se slobodni spojevi u kojima se otpuštaju štetne materije i difundiraju se u piće.

BPA direktno utiče na hormone u tijelu, što ugrožava reproduktivno zdravlje i zdravlje mozga. To takođe pogađa i alfaćelije koje su zadužene za proizvodnju insulina. Kao rezultat, utiče i na nivo glukoze u tijelu.

Ukoliko se trudnice izlažu velikoj količini BPA, to može da utiče na razvoj bebe u stomaku. On pogađa nerođenu bebu u najgorem mogućem smislu.

Plastične ambalaže imaju velikog uticaja na seksualno zdravlje ljudi. BPA utiče na proizvodnju sperme i stvara probleme sa plodnosti.

Centar za mlade INPUT, u sklopu projekta „Misli iz čega piješ“, kojeg provodi uz podršku projekta „Misli o prirodi!“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska, implementira projekat „ Misli iz čega piješ“ čiji je primarni cilj prestanak korištenja plastičnih čaša kod kafe automata instaliranih na području Grada Zenica.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.