Kako iskoristiti zimsku sezonu i pročitati više knjiga

Stigli su nešto hladniji dani i to neminovno znači da ćemo više vremena provesti kod svojih kuća nego napolju. Jedan od najpametnijih načina da iskoristite niže temperature je čitanje knjiga.

Čaša toplog čaja ili kafe, omiljeno ćebence i nova knjiga voljenog autora – zvuči primamljivo, zar ne? Pa šta vas onda sprečava? Da, znamo da je lista obaveza skoro beskonačna i da je teško izdvojiti malo vremena za sebe. Ali verujte kad kažemo da to nije nemoguće i da uvek možete naći vremena za čitanje. A evo i kako…

Pažljivo birajte šta ide na listu za čitanje

Ako ste imalo kao mi, sigurno imate gomilu knjiga koje čekaju na vas na toj listi koja se večito proširuje. Da biste sprečili da se to dešava, trebalo bi da dobro razmislite zašto ste stavili neku knjigu na listu.

Da li je to zato što ste videli njene dobre ocene na internetu i hteli biste da učestvujete u onlajn diskusijama, ili zato što vam se zaista čita? Postoji razlika u nivou opuštanja kada nešto radite sa konkretnim datumom i ciljem, poput čitanja lektire u školi ili narednog zadatka za književni klub, i prostog čitanja radi ličnog zadovoljstva.

To isto važi i za knjige koje se već nalaze na vašoj polici. Verovatno želite da ih pročitate sve, ali nemoguće je to učiniti odjednom. Ovakvim razmišljanjem lako se možete obeshrabriti.

Foto: Shutterstock

Da ne bi došlo do toga, podelite ih u grupe onih koje vam se više čitaju, koje su manjeg obima ili za koje mislite da vas ne bi previše opteretile i krenite od njih. Ostalima ćete se posvetiti naknadno.

Sklonite telefon od sebe

Za pravo uživljavanje u bilo koju knjigu, potrebna vam je prava atmosfera, a mobilni telefon ovde može samo da vam smeta. Pošto će vam verovatno biti najlakše da čitate uveče radnim danima ili ujutru vikendom, završite sve dogovore ranije i stavite telefon u drugu sobu.

Onda nećete biti u iskušenju da na svakih nekoliko minuta proveravate društvene mreže i aktuelnosti u svetu, već ćete moći da se na miru posvetite čitanju.

Uvek nosite knjigu sa sobom

Verovatno uvek sa sobom nosite neku torbu ili ranac, kako biste pri ruci imali sve ono što vam je potrebno. Da li ste do sada praktikovali praksu da jedna od tih potrepština bude i knjiga koju trenutno čitate? Ako niste, pravo je vreme da to i započnete. Setite se samo koliko vam vremena ode u prevozu ili čekanju u raznim redovima.

Od sada, umesto da to vreme zurite unaokolo ili po navici se hvatate za telefon, ponesite knjigu sa sobom i pročitajte nekoliko strana kada vam se za to ukaže prilika. Ne samo da će vam vreme proći brže, već će i ceo dan biti ispunjeniji.

Foto: Shutterstock

Ako vam knjiga ne odgovara, potražite drugu

Prirodno je da se neće svakome dopasti baš svaka knjiga i da čak i one koje ste stavili na listu možda neće baš da vam „legnu“. Ukoliko vidite da se mučite sa čitanjem nekog dela i da svaka nova glava ili strana deluje kao kazneni zadatak, vreme je da je ostavite po strani.

Samo vi određujete svoje vreme, jer znate koliko ono vredi, tako da nikako ne vredi mučiti sebe. Za svaku knjigu koja vam ne odgovara iz ovog ili onog razloga postoji još ko zna koliko njih nepročitanih koje će vam se dopasti.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.