Istočna Afrika pogođena najtežom najezdom skakavaca u posljednjih 25 godina

Foto: Pixabay

Najteža najezda skakavaca u posljednjih 25 godina širi se istočnom Afrikom i predstavlja veliku prijetnju za sigurnost hrane u nekima od najsiromašnijih zemalja svijeta. “Ekstremno opasno povećanje” rojeva skakavaca prijavljeno je u Keniji, a s ovim problemom suočavaju se i dijelovi Etiopije, Sudana i Somalije.

Insekti zajedno lete u milijunskim rojevima i pustoše usjeve, prisiljavajući ljude da se probijaju kroz rojeve. Rojevi mogu prijeći i do 130 kilometara na dan, a jedan roj može sadržavati i do 80 milijuna skakavaca.

Kenijski ministar poljoprivrede Mwangi Kiunjuri rekao je krajem prosinca da su rojevi skakavaca prešli granicu sa Somalijom, a sada su se proširili na sjevernu Manderu i Marsabit, istočni Wajir i Garissu, kao i središnju Isiolo i Samburu.

Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu u prosincu je priopćila kako je oko 70 tisuća hektara zemlje zaraženo u Etiopiji i Somaliji, a situacija se od prosinca samo pogoršala.

Najezda je tako pogoršala ionako lošu situaciju sa sigurnošću hrane u regiji, upozorili su iz UN-ove organizacije. Milijuni ljudi u regiji već se, kako podsjećaju na Abraš mediasuočavaju s konstantnim rizikom suša ili poplava, kao i s drugim faktorima – nemirima u Etiopiji, napadima ekstremista u Somaliji, borbama u Južnom Sudanu nakon građanskog rata u toj zemlji.

(H-Alter)

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.