Empatija kod životinja češća nego što se prije mislilo

Jedna od glavnih stvari koja čovjeka razlikuje od životinje zasigurno su osjećaji. Osjećaji nas tjeraju na razgovor, potiču nas na razne aktivnosti, o osjećajima razmišljamo i osjećajima razumijemo. No, novo istraživanje otkrilo je kako neke životinje nisu samo vođene instinktom, već se kod nekih pojavljuju i osjećaji, u prvom redu empatija.

Već znamo da su neke vrste osjećaja dokumentirane kod slonova, dupina te osobito pasa, ali u zadnje vrijeme istraživačima su sve zanimljivije i prerijske voluharice, ponajviše zato što su ti glodavci sociološki dosta razvijeni.

Kako je objavljeno u časopisu Science, ponašanje prerijske voluharice može biti motivirano empatijom. Istraživači su napravili eksperiment u kojem su privremeno izolirali neke članove „rodbine” i „poznanika” voluharica te ih izložili blagim šokovima. Kada su ih vratili natrag, voluharice koje nisu bile izložene šoku počele su lizati one koje su bile pod stresom i tako ih tješile. Kada su drugu skupinu voluharica odvojili, ali ne ih i izložili šoku, prilikom njihova povratka nije se dogodio isti scenarij. Instrument kojim su mjerili stanje hormona otkrio je kako su članovi obitelji i poznanici voluharice bili ožalošćeni kada ju nisu mogli utješiti.

No, zanimljivo je da su ponovili eksperiment na drugoj voluharici i stavili ju kasnije među voluharice s kojima se prije nije susrela, ali one nisu pokazivale nikakve znakove empatije. Dakle, došli su do zaključka da se voluharice međusobno tješe samo ako se poznaju i time negirali mogućnost da to rade nagonski.

Budući da je kod ljudi oksitocin hormon koji je povezan s empatijom, u jednom su eksperimentu blokirali taj neurotransmiter da vide kako će tada voluharice reagirati. Međutim, blokiranje oksitocina nije spriječilo članove obitelji i poznanike voluharice da ju i dalje tješe.

Ova otkrića pružaju nam novi uvid u mehanizam empatije i evoluciju kompleksnih ponašanja kod životinja, pogotovo onih motiviranih empatijom.

Izvor: https://geek.hr/znanost/clanak/empatija-kod-zivotinja-cesca-nego-sto-se-prije-mislilo/#ixzz6BEYX74EN

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.