Beč je evropska prijestolnica djetlića

Organizacija za zaštitu ptica “BirdLife Austria” i odjel za zaštitu okoliša Grada Beča objavili su rezultate popisa djetlića i vrabaca u austrijskoj prijestolnici. U popisu je učestvovalo 1.280 građana i zabilježeno je 8.500 ptica.

Tokom prebrojavanja djetlića i vrabaca sačinjeno je 1.927 izvještaja. U gotovo 1.457 izvještaja glavnu ulogu igraju djetlići. Veliki djetlić je najčešća vrsta i u poređenju sa kolegama najdublje prodire do samog centra grada. Nalazi se u svim bečkim parkovima i može se primijetiti u dvorištima oivičenim drvećem. Pored njega zastupljeni su i Zelena žuna, Crna žuna, Crvenoglavi djetlić i Planinski djetlić.

“U sklopu projekta otkriveno je devet od deset evropskih vrsta djetlića u Beču, što potvrđuje reputaciju Beča kao tajne “prijestolnice djetlića” u Evropi!”, izjavila je Eva Karner-Ranner u ime BirdLife Austria.

Haussperling ili Obični vrabac zastupljen je u 73 posto izvještaja o vrapcima. Njega slijedi Feldsperling ili Poljski vrabac. Ispostavilo se da tri četvrtine svih vrabaca boravi u grmlju, samo ih je vrlo malo pronađeno na drveću (deset posto) ili u penjačicama (pet posto). Pored toga vrapci se skrivaju i u pukotinama starih zgrada. “Ovaj popis pokazuje koliko su i mala zelena skrovišta u urbanoj sredini značajna za opstanak ptica”, smatra voditelj projekta Josef Mikocki iz odjela za zaštitu okoliša Grada Beča.

Autori fotografija

Michael Dvorak

Peter Friesser

T. Hochebner

Otto Samwald

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.