Život “leti” kako starimo, ali postoji način da usporimo vrijeme

(Foto: Unsplash/Ben White)

Čini li vam se da su vam godine nakon 30. rođendana proletjele? Ako je za utjehu, niste jedini. Psiholozi objašnjavaju da je, kako starimo, uobičajena pojava da nam nedjelje, mjeseci i godine sve brže prolaze, pa i da se “stope” u jednu ravnu liniju.

Zašto je to tako? Ukratko – život nam je dosadan. Nakon 30. godine, sve je manje važnih događaja koji “usporavaju vrijeme”. Uglavnom smo sve već “obavili” – prvi poljubac, posao, ljetovanje u inostranstvu, ozbiljna veza, brak, dijete, tako da sve kasnije liči na reprizu.

Kad se nešto desi prvi put, formiraju se trajnija sjećanja, objašnjavaju naučnici i dodaju da su sjećanja iz mladosti jača i zbog osjećaja identiteta koji se formira do 30. godine.

Ali, to je i dobra vijest jer znači da možemo usporiti vrijeme. Da li ste primjetili da vam na ljetovanju prva dva dana traju veoma dugo u poređenju sa ostatkom odmora? To je upravo zato što nam je sve novo, a zatim lagano upadamo u rutinu.

Lijek za usporavanje vremena je što više novih iskustava i događaja u životu, ističu naučnici. Ne mora to biti nešto ekstremno, dovoljno je da promijenimo mjesto letovanja, jer ako svake godine idemo na isto, ne stvaramo nove uspomene, pa nam se čini da vreme lijeti.

Isto važi i za ono što radimo u toku nedelje, ako nam se život svede na rutinu, imaćemo utisak da su dani i sedmice iste. Zato “razbijte” svakodnevnu rutinu novim iskustvima – školom plesa, jezika ili barem različitim rutama za šetnju, savjetuju psiholozi.

ba.ekapija.com

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.