Saopštenje za javnost: Zločini u oluju su odgovornost svih nas, pamtimo 5.8.1995 – 5.8.2020

Ove godine, kada Republika Hrvatska proslavlja 25. godišnjicu vojno-policijske akcije Oluja, kao predstavnici civilnog društva obradamo se građanima i građankama Hrvatske u ime onih čiji se glasovi – posebno u ovakvim, slavljeničkim, prilikama – rijetko čuju. Možemo li kao društvo – nakon 25 godina – čuti svjedočanstva druge strane koja je patila u ratu; pustiti da nas priča prognanih sunarodnjaka dotakne; priznati tuđe stradanje.


Mi, koji od 2014. godine aktivno protestujemo svake godine uoči Oluje na Trgu bana Josipa Jelačida u Zagrebu, želimo živjeti u društvu koje je dovoljno hrabro preuzeti odgovornost i suočiti se s prošlošdu.


Zločine ne opravdavamo drugim ratnim zločinima. Niti ih opravdavamo, niječemo, prešudujemo time što na ovaj dan govorimo o zločinima počinjenim u akciji Oluja. Naprotiv, na isti način tražimo odgovornost za sve zločine počinjene u zemljama bivše Jugoslavije, te zajedno s drugim organizacijama civilnog društva iz tih zemalja podsjedamo na odgovornost vlada koje te zločine nisu osudile i kaznile obzirom da 25 godina svjedočimo državno organizovanom poricanju ovih ratnih zločina.


Pozdravljamo pozitivne institucionalne pomake kojima svjedočimo ovih dana. Nadamo se da de simbolični korak pratiti konkretna rješenja za ostvarenje dugoočekivanih prava civilnih žrtava rata. Pozivamo građane i građanke Republike Hrvatske da preuzmu inicijativu, jer su političke elite predugo koristile ratne traume u dnevnopolitičke svrhe, te umjesto osude veličale ratne zločine. Još jednom podsjedamo da još uvijek nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih, a za provedeno etničko čišdenje i ratne zločine do danas nisu procesuirani počinioci.


Želimo li da se rat prestane zloupotrebljavati a država militarizovati, založimo se za jačanje kulture odgovornosti, suočavanja s prošlošdu, kulture kažnjivosti svih ratnih zločina kao i iskrene solidarnosti sa svim žrtvama rata.


Centar za žene žrtve rata – ROSA, Zagreb
Centar za građansku hrabrost, Zagreb
Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu – CDTP, Banja Luka
Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK, Sarajevo
Ženska mreža Hrvatske

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.