Radite na sebi i iskoristite svaku priliku za učenje

Mia Pehar je magistrica ekonomije, ima 24 godine i živi u Mostaru. Studirala je smjer Računovodstvo i financije, pa je uz posredovanje projekta YourJob zaposlena u agenciji za računovodstvo i financije Alfa&Omega RIF. U agenciji obavlja poslove knjigovođe, vođenja financijske i nefinancijske dokumentacije za mala, srednja i velika poduzeća, obrtnike, udruženja i ustanove, sastavljanja financijskih izvještaja i pravnog savjetovanja. Budući se radi o dosta opsežnom i kompleksom poslu, uči uz radne kolegice i mentorice, kako bi uspjela u praksi provesti znanje usvojeno tijekom studija.

Piše: Sanja Horvat

Posao je pronašla upravo zahvaljujući YourJob projektu na koji se prijavila radi savjetovanja pri pronalaženju prilike za prvo radno iskustvo u struci. Nakon sudjelovanja u nekoliko projektnih aktivnosti i savjetovanja „kako dodatno raditi na sebi“ od strane savjetnice za zapošljavanje mladih, započela je s aktivnim traženjem posla, što je uz poticaje od strane projekta ubrzo rezultiralo zaposlenjem. Svjesna da tek započinje svoj profesionalni put, jako je motivirana i uzbuđena što je dobila priliku za steći nova iskustva, vještine i znanja.

„Moj životni cilj je raditi posao koji volim, koji me ispunjava i kojim mogu doprinijeti okruženju u kojem se nalazim. Želim da se nikada ne zasitim novih stvari, ljudi, mjesta, neistraženih područja, kojima ću konstantno napredovati i širiti svoje vidike. Najviše se nadam da se nikada neću prestati truditi, unatoč prvom, drugom ili desetom spoticanju o kamen. Postavljanje malih dnevnih, tjednih ciljeva i na njima redovito raditi je put ka postizanju puno većih ciljeva. Samo treba biti dosljedan i ne odustajati, a isto tako treba znati prepoznati kada treba odustati i posvetiti se nečemu drugom.“- ističe Mia.

Za YourJob projekt je saznala preko drugih Caritasovih projekata u kojima je ponekad sudjelovala. Aktivno koristi sve prilike za besplatne edukacije koje projekt nudi, poput edukacija za usvajanje digitalnih vještina, pisanja i provedbe projekata, stranih jezika i sl. O projektu kaže: „Smatram da je ovaj projekt iznimno pozitivna i korisna stvar koja je bila jako potrebna u našem okruženju. Mnogo mladih u regiji se nakon završenog studija, unatoč aktivnom sudjelovanju u raznim projektima i pohađanju raznih tečajeva, pa čak i obavljanja stručnih praksi, suočava sa problemom pronalaska prvog zaposlenja u struci jer poslodavci većinom traže kandidate sa radnim iskustvom od minimalno 2 godine. Upravo je projekt poput ovoga spona između potencijalnih zaposlenika i poslodavaca, koji daje poticaje i savjetovanja za što uspješniju suradnju koja će biti obostrano korisna, u kojoj će kandidati steći radno iskustvo, nove vještine i sposobnosti, dok će poslodavci dobiti nove i svježe perspektive kao i ideje. Posebno mi se sviđa što se savjetovanje odnosi ne samo na mlade i poboljšanje njihovih vještina kako bi bili spremni konkurirati na tržištu rada, već se odnosi i na savjetovanje poslodavaca i kako oni mogu što efikasnije u svoje organizacije uklopiti nove pripravnike i zaposlenike, te što kvalitetnije prenijeti potrebna znanja. Važno je da poslodavci znaju da uvođenjem nove perspektive koju donose mladi bez prethodnog radnog iskustva, koji razmišljaju izvan okvira na koji je organizacija do tada navikla, mogu izroditi nove poslovne ideje koje mogu unaprijediti sveopće poslovanje, što opet može rezultirati širenjem organizacije, zapošljavanjem još novih ljudi, te na kraju poboljšanju društvene i gospodarske slike u okruženju.“

Mladi su dosta demotivirani i pasivni, a današnji poslovni svijet je prebrz, stoga je velik problem što ni poslodavci nemaju vremena učiti nekoga poslu ispočetka, pogotovo ne nekoga tko ima samo diplomu bez neformalnih obuka. Poslodavcima treba netko tko je aktivan, fleksibilan i dinamičan, tko će brzo usvojiti nova znanja, pa i dati ideje za unaprijediti postojeće stvari i procese. U svemu tome, potrebno je priznanje projekata poput YourJob koji rade upravo na poboljšanju kvalitete tržišta rada i poslodavaca i ubrzavanju tog procesa, tako da mladi što brže i kvalitetnije stječu nova znanja i vještine, a da poslodavci ili oni koji razvijaju svoje poslovne ideje, što brže i kvalitetnije upravljaju poslovanjem i ostvaruju poslovne ciljeve.

Na pitanje o budućnosti Mia promišlja: „Ne mogu reći da se, kao i većina mladih u BiH, nisam se pitala što bi bilo kada bih otišla i pokušala pronaći priliku za život i rad izvan BiH. Međutim, odmah bi postavila i pitanje: A zašto ne bih ostala i pokušala ovdje? Mislim da je upravo ključ u toj riječi pokušati. Ne samo kada se radi o životu u BiH, već i o svemu drugom. Pokušati raditi na sebi, pokušati naučiti nešto novo i drukčije, pokušati izaći iz komfort zone i predstaviti sebe i svoje ideje uspješnim poslovnim ljudima, pokušati slušati i usvajati priče uspješnih ljudi, povezati se sa novim ljudima, pokušati izvući nešto korisno iz svakog studentskog, honorarnog, nestrukovnog posla, pokušati predstaviti sebe i svoju motivaciju za radom na desetine razgovora za posao…uostalom sve to treba i za odlazak vani, jer posao ne dolazi sam od sebe ni u BiH ni u inozemstvu. A možda se upravo u pripremi za odlazak vani, nađeš na putu ka uspjehu upravo u ovdje, u BiH. Možda motiviraš druge da urade isto, i tako pokreneš mrežu uspješnih mladih ljudi koji će pokrenuti stvari na bolje, tako da i oni koji su otišli požele da se vrate. Ako želiš mijenjati svijet, kreni od sebe“ – odlučna je Mia.

Mijin savjet mladima je da prije nego što radili išta drugo, radite na sebi. Rad na sebi je cjeloživotni proces, ali se ne kreće očajavanjem i sjedenjem na kavi, čekajući najbolji trenutak. Najbolji trenutak da se nešto pokrene je onaj kada se odlučiš pokrenuti. Iskoristite apsolutno svaku priliku za učenjem, posebice kada se radi o besplatnim tečajevima i edukacijama kojih, pohvalno, danas ima sve više u ponudi. Sudjelujte u svim aktivnostima kojim možete, odvažite se i sami pokretati grupne aktivnosti. Apsolutno svaki trud se isplati i svaki se hrabar iskorak nagradi. Ne dajte da vas strah ili stid od nečeg novog i nepoznatog sputava. Naprotiv, širite horizonte i budite otvorenog uma. Ukoliko imate vlastite poslovne ideje ne odustajte od njih, već ih razvijajte, testirajte i pokušajte ostvariti. Upravo tu leži ključ razvoja ekonomije. Prijavite se na projekt YourJob gdje će vam ljubazne savjetnice pomoći da upoznate sebe i da poduzmete konkretne korake koji će vas dovesti do željenog puta. Također postoje mnogi centri koji nude volontiranja i stručna usavršavanja gdje možete raditi na sebi. Najteže je započeti, jer ne znamo od kud krenuti i što točno raditi, ali su upravo zato tu savjetovanja koja će sigurno pomoći. Svako putovanje započinje prvim korakom, a Mia je svoj korak napravila.

Mia je jedna od 352 osobe koje su u godini dana bile uključene u projektne aktivnosti, od kojih je 38 završilo stručnu obuku, 18 zaposleno prvi puta na poslovima pripravnika, 22 osobe su ušle u proces samozapošljavanja kroz ideje za pokretanje biznisa, dok je 12 osoba je pronašlo stalno zaposlenje uz posredovanje projekta.

Regionalni trogodišnji projekt YourJob ima za cilj osnaživanje mladih, pružanjem prilika za povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada. Provodi ga mreža Caritasa u 14 gradova/ općina u Bosni i Hercegovini,  Albaniji, Kosovu, Srbiji uz financijsku pomoć Austrijske Razvojne agencije, Renovabisa i Caritasa Austrije.

This article has been produced with the support of the European Endowment for Democracy (EED). Its contents do not necessarily reflect the official opinion of EED. Responsibility for the information and views expressed in this article lies entirely with the author(s).

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.